Onderzoek Lloyds: “Schadelast cyberaanval kan net zo hoog uitvallen als bij superstorm Sandy in 2012”

Een grote, wereldwijde cyberaanval zou wel eens een schadelast met zich mee kunnen brengen die vergelijkbaar is met die van superstorm ‘Sandy’ in 2012: $53 miljard, ca. 46 miljard euro. Dat blijkt uit het rapport ‘Counting the cost: Cyber exposure decoded’ van Lloyd’s en cyberriskanalist Cyence.  Uit het onderzoek komt ook naar voren dat terwijl de vraag naar cyberverzekeringen groeiende is, een meerderheid van de cybergerelateerde schades momenteel niet verzekerd zijn. Dat leidt volgens de onderzoekers  tot een “insurance gap of billions of dollars.”

 Voor het rapport is de potentiële cyberschade berekend van aan de hand van een tweetal schadescenario’s.  In het eerste scenario wordt uitgegaan van een hack van een cloudserviceprovider door een groep sophisticated hacktivisten, waardoor vele cloud-based servers van bedrijven en particulieren  worden plat gelegd met een grootschalige bedrijfsonderbreking tot gevolg. Hierbij wordt de totale wereldwijde schade geraamd op gemiddeld $ 53 miljard, maar zou in het ergste geval kunnen oplopen  tot $ 121 miljard . Bij het tweede scenario wordt uitgegaan  van een serie aanvallen op de computers van internationaal opererende bedrijven. De schade van een dergelijke cyberaanval zou kunnen oplopen tot $ 28,7 dollar

In een reactie op de uitkomsten van het rapport, stelt Inga Beale, CEO Lloyd’s:  “Dit rapport geeft een reëel beeld van de schadeomvang die een cyberaanval zou kunnen veroorzaken voor de wereldeconomie. Net als bij de ergste natuurrampen kunnen ook cyberincidenten een ernstige impact hebben op bedrijven en economieën, een veelvoud aan schadeclaims met zich meebrengen en de schadelast voor verzekeraars dramatisch verhogen. Verzekeraars moeten met dit beeld in gedachten kijken naar het cyberrisico en ervoor zorgen dat de verzekeringspremies  gelijke tred houden met het daadwerkelijke cyberrisico.”

Het rapport Counting the cost: Cyber exposure decoded’ is hier te downloaden: file:///C:/Users/Jan/Pictures/Emerging%20Risk%20Report%202017%20-%20Counting%20the%20cost%20(1).pdf.