Onderzoek IFV: Koken op gas of elektrisch: wat is veiliger?

Koken is een van de meest voorkomende oorzaken van woningbranden in ons land. Tegenwoordig wordt er in steeds meer huishoudens elektrisch gekookt. En door de energietransitie, waarbij Nederland ‘van het gas af moet’, zal dit alleen maar toenemen. Welke gevolgen heeft dit voor het aantal keukenbranden? Is elektrisch koken veiliger dan koken op gas? Het IFV deed een klein literatuuronderzoek en sprak met een aantal experts. 

“ Koken is een van de meest voorkomende oorzaken van woningbranden in Nederland. Waar koken op gas voorheen de standaard was in veel huishoudens, wordt tegenwoordig in steeds meer keukens elektrisch gekookt. Met de energietransitie die nu plaatsvindt, waarbij Nederland ‘van het gas af moet’, zullen in nieuwbouwijken vooral elektrische kookplaten worden geïnstalleerd. Een interessante vraag is wat deze verschuiving van koken op gas naar elektrisch koken zal doen met het aantal keukenbranden. Is elektrisch koken veiliger dan koken op gas?, schrijft het IFV op haar website.

Uit het onderzoekje blijkt dat er nog weinig bekend is over het al dan niet optreden van keukenbranden door elektrisch koken in het algemeen en koken op inductie in het bijzonder. Koken op inductie lijkt door de eigenschappen en voorzieningen in inductiekookplaten veiliger te zijn dan koken op gas of andere vormen van elektrisch koken.

Woningbranden door koken

Uit onderzoek naar fatale woningbranden in Nederland in de afgelopen tien jaar is gebleken dat koken in de top drie van meest voorkomende oorzaken van brand staat. Daarnaast heeft aanvullend onderzoek naar woningbranden gedurende een jaar in de brandweerregio’s in Gelderland en Overijssel laten zien dat één op de vijf branden in de keuken ontstaat. Koken blijkt dus een belangrijke oorzaak te zijn van woningbranden in Nederland. In deze onderzoeken is echter geen onderscheid gemaakt tussen de verschillende vormen van koken en is dus niet bekend welke manier van koken het meest brandveilig is.

Experts noemen een aantal argumenten waarom inductie koken veiliger is:

> De kookplaat koelt na gebruik snel af, terwijl andere kookplaten vaak nog lange tijd warm blijven.

> De kookplaat heeft meerdere ingebouwde beveiligingen die andere kookplaten niet bevatten, zoals uitschakeling bij overkoken en een kinderslot.

 > De kookplaat produceert alleen warmte als er een pan op wordt geplaatst. Indien dit niet het geval is, schakelt de kookplaat zichzelf uit.