Onderzoek FERMA: Riskmanagers zien cyber nu als voornaamste risico

Cyber is in de ogen van de Europese risk- & insurancemanagers gestegen van de zevende naar de naar de eerste plaats op de lijst van voornaamste bedrijfsrisico’s. Dat is één van de uitkomsten uit het recente FERMA’s European Risk Manager Survey 2018, waaruit tevens naar voren komt dat zij zich zorgen maken over de dekkingsbeperkingen voor dit soort groeiende bedreigingen.

De Europese koepel voor riskmanagementorganisaties zal haar definitieve rapport presenteren op 26 november a.s. De eerste voorlopige bevindingen werden eerder deze week gepresenteerd tijdens het FERMA-seminar dat deze week plaatsvindt in Antwerpen. Daaruit komt onder meer naar voren dat door 37% van de aan het onderzoek deelgenomen risk & insurance managers cyber als grootste bedrijfsrisico wordt gezien en dat dit risico in de Top 10 is gestegen van de zevende naar de eerste plaats. Op de tweede plaats komt onzekere economische groei (31%) en geopolitieke onzekerheid (30%). Twee jaar geleden waren voor de risk & insurance managers binnen de  FERMA de economische omstandigheden, disrupties voor de bedrijfscontinuïteit en politieke risico’s de voornaamste onderwerpen van zorg.

Uit het FERMA-onderzoek blijkt verder dat 85% van de respondenten ‘bezorgd tot zeer bezorgd ’is over de dekkingsbeperkingen voor opkomende nieuwe of specifieke risico’s, waarbij met name uitsluitingen echt als een probleem worden ervaren. Daarnaast geeft iets  meer dan de helft (56%) van de insuracemanagers aan dat zij verwacht dat captives (eigen verzekeraar binnen een onderneming) een belangrijkere rol gaan vervullen om deze niet-traditionele risico’s, zoals cyber en politieke risico’s, alsnog te verzekeren.

Verder stelt 53% van mening te zijn dat hun rol als  risk & insurance manager intern beter wordt (h)erkend en dat zij een uitstekende toegang hebben tot de senior besluitmakers. Bijna twee derde (65%) denkt dat de riskmanager zich meer en meer ontwikkeld tot  risk conductor door risico-informatie te verzamelen en inzichtelijk te maken voor het senior management.

Andere uitkomsten uit het onderzoek: de meeste riskmanagers onder de respondenten verdienen tussen de €60,000 and €100,000 per jaar, zijn tussen de 35 and 55 jaar oud en hebben doorgaans meer dan tien jaar werkervaring. In vergelijking met 2016 is het aandeel vrouwen in het onderzoek toegenomen van 27% naar 31%, waaruit volgens de onderzoekers voorzichtig mag worden geconcludeerd dat er een lichte toename is van het aantal vrouwen die in de riskmanagementwereld werkzaam zijn. Een derde (33%) van de respondenten houdt zich zowel bezig met Enterprise Risk Management (ERM) als insurance management, 39% alleen met  ERM en 28% alleen met verzekeringen. Iets minder dan de helft (44%) van risk managers geeft aan  in hun werk data analytics en modelling tools te gebruiken en 8% zegt al nieuwe technologieën toe te passen zoals robotic process automation of blockchain.