Onderzoek Brits Verbond toont falen brandveiligheidstests gebouwen aan

 

Een onderzoek dat is navolging van de bekende woontorenband in Londen (Grenfell Tower) is uitgevoerd in opdracht van het Britse Verbond van Verzekeraars ABI toont het falen van de huidige laboratoriumtests aan met betrekking tot de brandveiligheid van gebouwen.  De verzekeraarsorganisatie heeft de Britse Fire Protection Association FPA een aantal meer praktijkgerichte en realistische brandveiligheidsonderzoeken laten uitvoeren dan de standaardtest die tot dusver in laboratoria worden uitgevoerd.

Daaruit komt onder meer dat voren dat de bestaande brandveiligheidstest alleen worden uitgevoerd met houten materialen, terwijl in de praktijk blijkt dat zeker 20% van de gevelbekleding, meubels en andere inboedel bestaat uit kunststof materiaal. De FPA-tests wezen uit dat bij kunststof de vlammen een meter hoger zijn dan bij houten materiaal en bovendien dat de temperatuur bij kunststof materialen 100 graden Celsius heter is dan bij houten voorwerpen.

Een andere uitkomst is de gevelbekleding vaak wordt getest in een afgesloten ruimte, wat niet altijd overeenkomst met de praktijk van alledag. Wanneer doorvoeringen in de gevelbekleding werden toegevoegd en er derhalve zuurstof bijkomt, bleken de vlammen zich over 6 meter te verspreiden, in plaats van de 1,5 meter in de oorspronkelijke test. Bovendien dooft de brand bij dergelijke tests niet uit zichzelf, wat bij tests in afgesloten ruimten wel het geval is. Ook worden bij de huidige tests gebruik gemaakt ‘af-fabriek’-materialen, terwijl in de dagelijkse bouwpraktijk deze zijn bewerkt, bijvoorbeeld doordat met klinknagels de gevelplaten zijn vastgetimmerd.

De ABI roept de overheid op om realistischer testen uit te voeren en daarnaast het gebruik van materialen die niet aan de hoogste brandveiligheidsklassen voldoen, te verbieden.  “De resultaten van de FPA-tests   tonen onomstotelijk de noodzaak hiervan aan om woningen en andere gebouwen brandveilig te maken”, stelt ABI-directeur Huw Evans.