Onderzoek Anra: Italiaanse risk- en insurancemanagers staan tough 2021 te wachten

Italiaanse risk- en insurancemanagers staan na een lastige renewalperiode weer een moeilijk 2021 te wachten, met name wat betreft D&O, property & bedrijfsschade en kredietverzekeringen, zo blijkt uit een onderzoek van brancheorganisatie ANRA, de Italiaanse Narim.

De Italiaanse markt voor zakelijke verzekeringen was al aan het verharden. De verlenging aan het einde van 2019 had Anra-leden al uitgedaagd met strengere polisvoorwaarden en stijgende prijzen die niet meer zijn gezien sinds de laatste harde markt van 2002-2003. Eind 2017 en 2018 waren de waarschuwingssignalen al gekomen.

Desondanks werden Italiaanse risk-& insurancemanagers nog steeds uitgedaagd door wat er eind 2019 gebeurde, waarbij verzekeraars hun acceptatiebeleid aanscherpten  als gevolg van de enorme onzekerheden die Covid-19 en aanhoudende slechte beleggingsrendementen met zich meebrachten. Net als elders in Europa werden Italiaanse grote en kleine bedrijven gedwongen meer risico te nemen om hun onderhandelingspositie te verbeteren en een scherpere focus te voeren op risicobewustzijn en risicobeheer  .

De enquêteresltaten spreken voor zich:  Daaruit bleek dat 81% van de riskmanagers, 75,9% van de verzekeraars en 80,2% van de makelaars bevestigden dat de markt eind 2020 verder was verhard. Dit vergeleken met gemiddeld 65% van de respondenten een jaar eerder. In het bijzonder vond 84% van de respondenten een premietoename voor D & O-polissen, 62% voor property &  en bedrijfsschadeverzekeringen en 55% voor kredietverzekeringen.

Daarentegen meldden de meeste respondenten dat de omstandigheden ongewijzigd waren voor:

  • Aansprakelijkheid / ongevalverzekeringen:  53% zei dat de premies ongewijzigd waren gebleven, terwijl 44% aangaf dat deze was gestegen;
  • Transport: 55% meldde een ongewijzigde premie, terwijl 27% met een verhoging was geconfronteerd;
  • Vergoedingen voor medische kosten bleven volgens 70% ongewijzigd ;
  • De dekking voor ongevalsverzekeringen bleef volgens  66% van de respondenten ongewijzigd;

Italiaanse risk- & insurancemanagers  bestempelden ‘D&O’ als moeilijkste branche . Ongeveer 90% meldde een duidelijke vermindering van de beschikbare verzekeringscapaciteit, aangescherpte polisvoorwaarden en aanzienlijk hogere kosten, die in veel gevallen meer dan verdubbeld zijn. Ongeveer 30% van de geïnterviewde riskmanagers zei dat ze beperkte verzekeringsvoorwaarden moesten accepteren, met lagere polislimieten en een hoger , vast of procentueel eigen risico. 

In de branche [Property- & bedrijfsschadeverzekeringen werden bedrijven vooral geïnterviewd met een premiestijging, terwijl de voorwaarden en capaciteit grotendeels stabiel bleven, met uitzondering van limieten voor natuurrampen. Op deze risico’s konden de bedrijven met de beste schadepreventiecijfers en riskmanagementniveaus  de stijging van de kosten echter compenseren door een hoger eigen risico.

 Italiaanse riskicomanagers rapporteerden daarnaast een algemene stijging van de risico-overdrachtskosten voor kredietdekkingen  en een wijdverspreide daling van de limieten die worden aangeboden door de toonaangevende verzekeraars op dit terrein:  Atradius, Coface en Euler Hermes.

Anra wees er ook op dat veel van de riskmanagers die aan het onderzoek deelnamen, werd gevraagd aangaven dat zij een  ​​pandemierisico-uitsluitingsclausule toegevoegd hebben gekregen voor hun propertyverzekering (55%),voor hun  aansprakelijkheidspolis  (50%), transportverzekering  (42%) en D&O-polis (41%).