Onderzoek Airmic: Riskmanagers zien cyber- en andere IT-gerelateerde risico’s toenemen

Cyber- en andere IT-gerelateerde risico’s zorgen in toenemende mate voor zorg bij de Britse risk- & insurancemanagers, zo blijkt uit een recent onderzoek van Airmic, de brancheorganisatie voor riskmanagers in het Verenigd Koninkrijk, onder in totaal 137 leden. Samen met het reputatierisico (41%) zien de Airmic-leden in cyber (39%) en IT (33%) de voornaamste risico’s als bedreiging voor hun bedrijfscontinuïteit. Over drie jaar zien zij cyber zelfs als risico nummer één: 43%.

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat slechts een derde van de riskmanagers vertrouwen zeggen te hebben dat binnen hun organisatie cyberrisico’s in voldoende mate worden geïdentificeerd en gekwantificeerd. Iets meer dan een vijfde van de 137 ondervraagde Airmic-leden  (22%) is van mening dat er binnen hun directie voldoende kennis en risicobewustzijn aanwezig is ten aanzien van cyberrisico’s. Wanneer gekeken wordt naar het aansprakelijkheidsrisico dat hun bedrijf loopt zijn de riskmanagers daarvan minder overtuigd: slechts 15% is van mening dat deze risico’s binnen hun bedrijf goed worden gemanaged. Overigens heeft slechts 10% van de riskmanagers en 23% van de directie directe verantwoordelijkheid voor de cyberrisico’s binnen hun bedrijf.

Daarnaast geven de Airmic-leden aan dat zij van de verzekeringsbranche oplossingen verwachten voor deze risico’s, zowel verzekeringstechnisch als in de vorm van diensten. Zo wil 58% van de respondenten van verzekeraars een oplossing in de vorm van praktische hulp in geval van een datalek en 48% middels adviezen of maatregelen ter voorkoming van een datalek. Daarnaast spreekt ongeveer de helft de wens uit voor een cyberverzekering, waarvan 49% voor bedrijfsonderbreking na een cyberincident en  45% voor verlies van data als gevolg een dergelijke calamiteit. Daarmee behoort cyber na  de kans op natuurrampen  (68%), het terrorismerisico (63%) en het risico van een bedrijfsonderbreking  (57%) tot de risico’s waarvoor de  Airmic-leden van verzekeraars een adequate verzekeringsoplossing verlangen.