Onderzoek Airmic: Onvoldoende prioriteit bij riksprofessionals voor klimaatrisico; grotere rol voorspeld voor parametrische verzekeringsproducten


  

Riskprofessionals zijn sterk gericht op het aanpakken van onmiddellijke risico’s van natuurrampen, ten koste van de aandacht voor klimaatrisico’s op langere termijn, zo blijkt uit het laatste onderzoek van Airmic.Klimaatrisico krijgt nog steeds niet de prioriteit die het nodig heeft bij de meerderheid van de risicoprofessionals, en er is een grote kans voor parametrische verzekeringsproducten om een grotere rol te spelen in de strategieën van bedrijven, volgens het laatste onderzoek van Airmic:  ‘Climate Risk and Parametric Insurance Cover’.. 

Wanneer klimaatverandering als een prioriteit wordt beschouwd, heeft volgens de onderzoekers de bezorgdheid vooral betrekking op het managen van de kortetermijngevolgen van steeds frequentere en ernstigere weersomstandigheden zoals overstromingen en tropische cyclonen.Deze kortetermijnfocus heeft de overhand op de meer schadelijke langetermijneffecten van de klimaatverandering, zo bleek uit het onderzoek.  

Het beperken van de gevolgen van overstromingen en extreme hitte was het belangrijkste aandachtspunt bij de inspanningen van bedrijven in verband met het klimaatrisico. “In deze ‘ perfect storm’  van risico’s waarin we ons metaforisch bevinden, is het begrijpelijk waarom riskprofessionals hebben vastgesteld dat ze zich moeten concentreren op meer directe risico’s zoals overstromingen en tropische cyclonen”, aldus Hoe-Yeong Loke, hoofd onderzoek van Airmic.”De toekomstige kosten van niet-handelen op het gebied van klimaatrisico’s op lange termijn zullen zich echter opstapelen, en de gevolgen daarvan zullen onomkeerbaar zijn.”  

De meerderheid van de respondenten plaatste het klimaatrisico buiten hun top vijf prioriteiten, te midden van de andere risico’s op hun lijst. Meer dan driekwart (76%) van de respondenten zei dat zij vinden dat traditionele schade- en bedrijfsschadeverzekeringen (PDBI) natuurlijke gevaren onvoldoende dekken. Dit komt grotendeels door de beperkte of uitgesloten dekking van deze polissen, aldus de respondenten. 

Gebrek aan capaciteit, hogere prijzen en het ontbreken van bedrijfsschadedekking zonder schade werden ook genoemd als belemmeringen. Er is ook veel ruimte voor parametrische verzekeringsdekking, zo bleek uit het onderzoek. Bijna twee derde van de Airmic-leden die op het onderzoek hebben gereageerd, zeiden dat zij een parametrische verzekeringsdekking hadden overwogen, maar deze nog niet hadden aangeschaft.Slechts 4% van de respondenten zei daadwerkelijk parametrische verzekeringsproducten te hebben gekocht en 31% zei parametrische dekking nog niet als optie te hebben overwogen. 

“Parametrische verzekeringen hoeven niet alleen betrekking te hebben op het weer, noch hoeven de triggers ervan dat te zijn. Ze kunnen betrekking hebben op cyber, reputatie of zelfs industriële staking”, aldus Hoe-Yeong. “Niettemin is in eerste instantie een grote betrokkenheid van organisaties vereist om parametrische oplossingen te begrijpen en te ontwikkelen, en vervolgens moeten zij betrouwbare, onafhankelijke gegevens kunnen verstrekken die het bedrijfsmodel in verband brengen met het risico. Makelaars en verzekeraars kunnen hierbij helpen om het bereik en het gebruik van parametrische producten te vergroten.”.