Ondernemer zien in cybercrime, files en goedkope buitenlandse krachten voornaamste negatieve invloed uitgaan op eigen ondernemerschap

Een hack, phishing, online identiteitsfraude of andere vormen van cybercriminaliteit komen steeds vaker voor. Dat merkt ook de ondernemer. Twee op de vijf ondernemers (40%) geven aan dat cybercriminaliteit een negatieve invloed heeft op het ondernemerschap. Andere actuele thema’s die de ondernemer eerder schaden dan baten en die hij als negatief ervaart, zijn de toename van files (27%), goedkope buitenlandse krachten (23%) en de macht van multinationals (22%). Dat is een van de uitkomsten uit een onderzoek van verzekeraar Allianz naar de diepere drijfveren, zorgen en afwegingen van ondernemers. In het onderzoek werden 514 zzp’ers en mkb-ondernemers over hun ondernemerschap ondervraagd.

Verder ziet bijna een van de vijf ondernemers (19%) een negatieve invloed uitgaan op hun onderneming. Bij de jongere ondernemers denkt bijna tweemaal zoveel personen er zo over: 37%. Andere in het rapport genoemde negatieve effecten op het ondernemerschap wordt door 1% van de respondenten gezien in robotisering, 15% in zowel media als snel veranderen markten, 8% in automatisering & digitalisering en 7% in zowel de deeleconomie als in het beleid voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo). Ronduit een opmerkelijk uitkomst is dat 4% van de ondernemers – dus 1 op de 25 – ‘vrouwen aan de top’ als een negatieve invloed op het ondernemerschap bestempelen. De houding tegenover vrouwen aan de top verschilt sterk per leeftijdsgroep. Bijna de helft (49%) van de ondernemers tussen de 18 en 34 jaar ziet vrouwen aan de top als een positieve invloed voor de onderneming, terwijl slechts 26% van de 65-plussers dit als positieve invloed ziet.

Pensionering, belasting en regelgeving

In het onderzoek is ook gevraagd hoe ondernemers naar hun pensionering kijken en naar regelgeving en belasting. Daaruit kan onder meer worden geconcludeerd dat ondernemers zeer gedreven zijn en het bijltje er nog lang niet bij neer willen leggen. De ambitieuze zelfstandige ziet zichzelf nog lang doorwerken: slechts 5% denkt voor zijn 60e te stoppen. Bijna vier op de tien (39%) verwachten zelfs na hun 68e nog werkzaam te zijn. Daarbij leggen velen hun eigen visie hieromtrent ook bij anderen neer. Zo vindt ruim een kwart (26%) het nodig dat iedereen doorwerkt tot een hogere leeftijd om de economie draaiende te houden. Van de ondernemers in de drie grote steden is maar liefst 42% die mening toegedaan; bij ondernemers in Zuid-Nederland zijn dat er beduidend minder: 15%.

De gedachte ‘mijn bedrijf is mijn pensioen’ wordt door een op de drie (33%) ondernemers omarmd. Meer ondernemers denken hun oudedag te kunnen bekostigen met een zelf gesloten pensioenvoorziening of met spaargeld (45%). ZZP’ers leunen hierbij veel meer op de inkomsten van hun partner dan mkb’ers en veel minder op de verkoop van hun bedrijf. Naarmate ondernemers ouder zijn, denken ze het stoppen met werken in meerdere mate te kunnen financieren met een pensioen: bij 65-plussers is dat bijna driekwart (72%) en bij ondernemers tot 34 jaar is dat 39%.

Belastingverlaging voor ondernemers (53%) en minder regulering van de overheid (40%) staan hoog op het prioriteitenlijstje van ondernemers voor het nieuwe kabinet. Vooral zzp’ers en klein-mkb’ers willen snel belastingverlaging doorgevoerd zien. Mkb–bedrijven met 50 tot 250 werknemers lijken het meest last te hebben van de wetgeving. Maar liefst 18% van deze bedrijven heeft daardoor in het verleden al eens opdrachten moeten weigeren. Ruim een kwart van de ondernemers (27%) stelt dat de overheid meteen een verplichte collectieve basisverzekering voor zzp’ers in het leven moet roepen. Andere uitkomsten uit het onderzoek zijn dat groot-mkb’ers meer waarde hechten aan het stimuleren van elektrisch rijden en subsidieregelingen voor innovatie en duurzaamheid en 47% van de ondernemers ziet in versoepeling van het ontslagrecht als een goed idee om de economie te stimuleren.