OM: industrieterrein Chemelot niet veilig

Op industrieterrein Chemelot in Geleen is onlangs een flinke hoeveelheid salpeterzuur vrijgekomen bij salpeterzuurfabriek OCI Nitrogen Een groot winkelcentrum in Beek werd afgesloten, mensen kregen advies binnen te blijven. In Geleen is de weekmarkt afgebroken, ook gingen winkels dicht.

Het is niet de eerste keer dat Chemelot de veiligheid in het geding brengt. Op 9 november 2015 woedde er een grote brand in een loods van transportbedrijf Bosman, waar kunststoffen en chemicaliën waren opgeslagen. Vorig jaar november onthulde De Limburger dat de veiligheid op Chemelot te wensen overliet

Het OM verdenkt meerdere bedrijven te weinig te hebben gedaan om zware ongevallen te voorkomen en de gevolgen voor mens en milieu te beperken. Dit nadat de politie zes zware ongevallen onderzocht, die zich tussen 2015 en 2017 voordeden op het terrein. Het ging onder meer om een brand in een naftakraker van Sabic eind 2016, waardoor een werknemer overleed en een ander zwaar gewond raakte. Ook werden zeven DSM-medewerkers in 2015 blootgesteld aan blauwzuurgas bij DSM in 2015.

Lachgas
In juni 2018 oordeelde ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) op basis van enkele van dezelfde incidenten dat Chemelot niet veilig is. ,,Inspectie en onderhoud waren niet altijd op orde, werkinstructies werden niet nageleefd en mogelijke risico’s werden niet geïdentificeerd’’, aldus de Onderzoeksraad. Bovendien zijn de chemische installaties verouderd. Ze worden onderhouden, maar niet gemoderniseerd. 

 (Bronnen: AD en 1Limburg)