NVWA: iets meer tekortkomingen bij kermisattracties dan voorheen

De Nederlandse Voedsel – en Warenautoriteit (NVWA) heeft vorig jaar tijdens 94 inspecties 136 tekortkomingen bij kermisexploitanten geconstateerd. Voorbeelden daarvan zijn o.a. het ontbreken van een opstellingsinspectie of van een geldig keuringscertificaat. Twaalf kermisattracties voldeden niet aan de technische eisen. Het aantal tekortkomingen was in de jaren 2014-2015 relatief iets lager (199 overtredingen bij 149 inspecties).

De NVWA onderzocht in 2016 risicogericht in hoeverre kermisexploitanten zich houden aan de veiligheidsregels. Risicogericht inspecteren houdt in dat kermisattracties en –exploitanten worden geïnspecteerd waarvan de verwachting is dat hier de meeste of de ernstigste afwijkingen zijn. Daaruit volgt dat inspectieresultaten geen representatief beeld van alle kermissen en exploitanten geven.

Aanleiding

Over de aanleiding van het onderzoek meldt de NVWA: “Kermisattracties worden steeds groter, sneller en hoger. Een goede bedrijfsvoering door de exploitant die de veiligheid waarborgt is daarbij een vereiste. Tijdige periodieke keuringen door aangewezen keuringsinstellingen (AKI’s) en goed gedocumenteerd beheer door de exploitantenvormen belangrijke componenten van deze bedrijfsvoering. Dit geldt zowel gedurende de winterstop als tijdens het draaien op de kermis. Overheidstoezicht dient ter controle of, en in hoeverre de exploitant deze verplichtingen nakomt.”

Onveilige kermisattracties vormen volgens de NVWA een wezenlijke bedreiging voor de bezoeker van een kermis. “Zaken die ernstig mis kunnen gaan, zijn bijvoorbeeld het afbreken van onderdelen of omvallen van attracties. Voor de personen die in de attractie zitten of er dichtbij staan kan dat ernstige gevolgen hebben. Maar ook een veiligheidsbeugel met te veel speling kan als gevolg hebben dat mensen uit de attractie vallen. Ook beknelling van vingers of voeten tussen bewegende delen kan letsel veroorzaken.”

Inspectieresultaten

Bij de thuisinspecties (controles op het beheer van de attractie in de wintermaanden) werden in 2016 bij zes van de 24 bezochte exploitanten afwijkingen in het kwaliteitssysteem aangetroffen. In drie gevallen was de certificering nog niet rond, bij twee exploitanten voldeed het beheersysteem nog niet volledig aan de eisen en bij één exploitant waren meerdere kermisattracties niet aangemeld.

Bij de 94 kermisinspecties (controles op kermissen) zijn 73 kermisattracties beoordeeld. Daarbij werden 136 tekortkomingen vastgesteld. Gemiddeld zijn ruim twee afwijkingen per kermistoestel geconstateerd. In 40 gevallen bleek de exploitant geen opstellingsinspectie te hebben uitgevoerd of was dit onduidelijk geadministreerd. In 19 gevallen ontbrak een geldig keuringscertificaat. In 15 gevallen was de attractie niet aangemeld bij de NVWA. Ook werd in 32 gevallen niet aan de beheersverplichtingen voldaan.

Twaalf kermisattracties voldeden niet aan de technische eisen. Bij vier daarvan betrof het veiligheidsbeugels die niet aan de eisen voldeden of onveilige elektrische installaties. In totaal legde de NVWA 30 maatregelen op, variërend van schriftelijke waarschuwingen tot een onmiddellijke buitengebruikstelling, al of niet in combinatie met een boete (32% op het totaalaantal inspecties).

Toezicht

Er zijn in Nederland ongeveer 1.000 kermisattracties in gebruik. AKI’s (aangewezen keuringsinstanties) keuren de attracties jaarlijks. De NVWA houdt toezicht op de naleving van veiligheidsregels door kermisexploitanten. Ze doet dat op twee manieren: thuisinspecties (controles in de wintermaanden) en kermisinspecties (controles op kermissen). Kermisinspecties vinden vooral plaats als bij thuisinspecties blijkt dat zaken niet in orde zijn.

Inspecteurs van de NVWA controleren of de attractie is gekeurd, goed wordt onderhouden, veilig is opgebouwd en of de technische veiligheid in orde is. Daarnaast onderzoeken inspecteurs ongevallen met attracties. Ze zijn bevoegd onveilige attracties direct buiten bedrijf te stellen en proces-verbaal op te maken. Ze kunnen maatregelen nemen tegen de verantwoordelijke persoon. Ook houdt de NVWA toezicht op het functioneren van AKI’s. De NVWA controleert de volgende wettelijke veiligheidseisen: aanwezigheid geldig keuringscertificaat, aanmelding van de attractie bij de NVWA, uitvoering en registratie van opstellingsinspectie, veilige opbouw en bediening van de attractie; de technische staat en de registratie van beheerverplichtingen (logboeken).