NOAA: Actief orkaanseizoen eindigt met op drie na hoogste aantal named storms sinds 1950

Het Atlantische orkaanseizoen van 2023 is officieel geëindigd op 30 november met het op drie na hoogste aantal zogeheten named storms in één jaar sinds 1950, volgens een rapport van de National Oceanic and Atmospheric Administration  (NOAA).

Het “boven-normale” Atlantische orkaanseizoen, gekenmerkt door recordwarme Atlantische temperaturen aan het zeeoppervlak en een sterke El Nino, produceerde 20 ‘stormen met naam’ in 2023, waaronder zeven orkanen, waarvan er drie verhevigden tot grote orkanen. Dit is vergelijkbaar met een gemiddeld seizoen met 14 named storms, zeven orkanen en drie zware orkanen, aldus NOAA.

Orkaan Idalia, de enige orkaan die in 2023 in de VS aan land kwam, sloeg op 30 augustus toe als een orkaan van categorie 3 in de buurt van Keaton Beach, Florida. De orkaan veroorzaakte stormvloeden van 7 tot 12 voet en wijdverspreide overstromingen in Florida en het zuidoosten, aldus het rapport.

Tropische Storm Ophelia kwam aan land als een sterke tropische storm met winden van 70 km/u op Emerald Isle, N.C., op 23 september, en veroorzaakte wijdverspreide zware regenval, vlagerige winden en aanzienlijke rivier- en stormvloedoverstromingen in delen van het oosten van North Carolina.

“De recordwarme oceaantemperaturen in de Atlantische Oceaan boden een sterk tegenwicht voor de traditionele El Nino-impact,” aldus Matthew Rosencrans, lead hurricane forecaster bij het Climate Prediction Center van NOAA, een afdeling van NOAA’s National Weather Service, in het rapport.

Het orkaanseizoen in het oostelijke deel van de Stille Oceaan was ook boven normaal met 17 stormen met naam, waarvan 10 orkanen waaronder acht grote orkanen. Orkaan Otis kwam op 25 oktober aan land in de buurt van Acapulco, Mexico, als een orkaan van categorie 5 met aanhoudende winden van 165 km/u en is recordhouder als de sterkste orkaan die aan land kwam in het oostelijk deel van de Stille Oceaan, aldus NOAA.

De overheid heeft dit jaar haar gegevensverzamelingsactiviteiten uitgebreid met het gebruik van drones, terwijl NOAA Hurricane Hunter vliegtuigen 468 missie-uren vlogen om atmosferische gegevens te verzamelen, aldus het rapport. NOAA’s Climate Prediction Center is van plan om in mei 2024 de seizoensvooruitzichten voor orkanen voor 2024 te publiceren