NN-initiatief Nederlands Cyber Collectief roept organisaties en individuen op zich aan te sluiten in strijd tegen cybercriminaliteit

Het bestrijden van cybercrime overstijgt individuele belangen en vraagt om grootschalige samenwerking van diverse partijen, commercieel en niet-commercieel, van multinationals en startups. Die visie ligt ten grondslag aan het initiatief dat Nationale-Nederlanden eerder deze heeft genomen voor de opzet van het Nederlands Cyber Collectief, een overkoepelend verbond dat gezamenlijke kennis en kracht inzet om het risico van cybercriminalieit voor het Nederlands MKB op een effectieve manier terug te dringen. Bij het collectief hebben zich inmiddels Deloitte, ESET Nederland, Fox-IT, Meld Misdaad Anoniem, ThreadStone Cyber Security en Veilig Internetten aangesloten. We doen een oproep aan geïnteresseerde organisaties en individuen om zich aan te sluiten, om samen één vuist te maken”, zegt Christiaan Zwiers van het Nederlands Cyber Collectief, dat zowel gratis als betaalde diensten zal gaan aanbieden.

Kwetsbaar

Het voornaamste doel van het Nederlands Cybercollectief is om van de huidige versnippering in aanpak van cybercriminaliteit één geheel te maken en Nederland onaantrekkelijk te maken voor cybercriminelen. “Cyberrisico’s nemen toe en internet maakt cybercriminelen machtig en gebruikers kwetsbaar”, aldus Zwiers. Uit onderzoek blijkt dat de cyberschade in Nederland naar schatting 10 miljard euro per jaar bedraagt. Nu grote organisaties hun digitale toegangspoorten steeds beter beveiligen, verplaatst cybercriminaliteit zich richting het MKB. MKB-ers zijn vaak onvoldoende beschermd terwijl de potentiële financiële schade groot kan zijn. “Onderscheidend aan dit initiatief is dat we het onderwerp ‘Cyber’ toegankelijk maken voor de MKB-er, in de taal van de ondernemer”, stelt Zwiers.

Naast gratis informatie en tips worden er ook betaalde diensten op de website www.nederlandscybercollectief.nl aangeboden. Zo is er een spoeddienst ‘de Cyberwacht’, die de MKB-er kan bellen bij een hack en een Risico-Vindmachine die inzicht verschaft in het kwetsbaarheidsniveau van het MKB bedrijf. De basisdiensten worden op dit moment getest bij honderd MKB-ers. Begin 2017 is het dienstenpakket naar verwachting landelijk beschikbaar.