NIV-directeur Van Weelden over de vele zware ongelukken op de weg: “De meeste dodelijke slachtoffers vallen bij mooi weer”

De afgelopen dagen zijn er veel zware verkeersongelukken gebeurd, en dat komt volgens het Nederlands Instituut voor Verkeersveiligheid (NIV) door het warme weer. “Niemand die nu zegt: pas je op, schat?”, zegt directeur Carsten van Weelden tegen Omroep Gelderland.

Dit weekend waren er zware ongelukken in de omgeving van Ede en dodelijke aanrijdingen in Randwijk en Zaltbommel. Gisteravond knalden bij Lichtenvoorde vier voertuigen op elkaar.Zondag gebeurde ook in Borger een ernstig ongeluk. Drie inwoners uit Drenthe en een uit Overijssel kwamen om het leven. Vijf mensen raakten zwaargewond. Er wordt nog onderzoek gedaan naar de oorzaak.

Van Weelden: “Uit onderzoek is gebleken dat bij goed weer de meeste doden vallen. Bij regen hebben we best veel blikschade, alleen geen zwaargewonden of doden.” Hij zegt dat weggebruikers veel beter opletten bij regen en hagel. “Bij dit weer let je minder goed op. We rijden dan ook harder, want we hebben immers goed zicht. En snelheid is uiteindelijk de grootste boosdoener.” Ook maakt het uit dat bij mooi weer geen waarschuwingen worden gegeven als je de weg opgaat.

Meer voetgangers en fietsers

Van Weelden denkt dat het vooral gevaarlijk is dat iedereen zich veilig voelt bij mooi weer. “Negen van de tien keer is dat het grootste gevaar en daar moet je je bewust van worden, en je gedrag op aanpassen.”

Volgens Martijn Bouwheer, die trainingen geeft bij het NIV, speelt ook mee dat er met mooi weer meer ‘kwetsbare’ deelnemers zijn aan het verkeer, zoals voetgangers, fietsers en motorrijders.

  • Bron Omroep Gelderland, NOS