Nieuwe JenV-campagne tegen internetcriminaliteit van start

Internetcriminaliteit is een groeiend probleem; 53% van de Nederlanders weet hoe hij zich moet beschermen tegen internetcriminaliteit? Het ministerie van Justitie en Veiligheid is daarom een campagne gestart om Nederlanders te voorzien van tips om zich beter te wapenen tegen ransomware en andere online gevaren. Het Verbond van Verzekeraars onderschrijft deze campagne.

“Internetcriminelen worden steeds slimmer. Zij doen er alles aan om toegang tot computers, smartphones en tablets te krijgen”, aldus minister Grapperhaus van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Uit onderzoek blijkt dat 45% van de Nederlanders wel weet dat zijn gegevens interessant zijn voor internetcriminelen, maar toch neemt lang niet iedereen de juiste voorzorgsmaatregelen. Zo stelt de helft van de Nederlanders software-updates weleens uit en maken vier van de tien Nederlanders weleens gebruik van openbare WiFi-netwerken. Ook gebruikt 40% van de Nederlanders hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts. Het treffen van de juiste maatregelen kan een groot verschil maken, aldus het  Verbond..

Vier tips
Het is belangrijk meer aandacht te besteden aan voorlichting op dit gebied. Daarom zijn er een viertal tips geformuleerd om het internetcriminelen een stuk moeilijker te maken:

Tip 1: Installeer updates direct
Updates bevatten namelijk vaak ook beveiligingsupdates waardoor je gegevens beter beschermd blijven. Installeer daarom altijd direct alle software- en app-updates op je computer, tablet en mobiele telefoon.

Tip 2: Leer foute links herkennen
Een nepmail met een foute link erin is een veelgebruikte manier om jouw gegevens te ontfutselen. Als je een nepmail kunt herkennen, en niet op linkjes en bijlagen klikt, snij je internetcriminelen flink de pas af.

Tip 3: Maak regelmatig een back-up
Voorkom dat je allerlei bestanden op je computer kwijt bent omdat je computer bijvoorbeeld besmet raakt met een virus. En vergeet ook de bestanden op je mobiele telefoon en tablet niet.

Tip 4: Gebruik sterke wachtwoorden
Die zijn moeilijk te raden en moeilijk te kraken. En gebruik ook verschillende wachtwoorden voor meerdere accounts.

Voor meer info over de campagne: https://veiliginternetten.nl/maakhetzeniettemakkelijk/.