Nieuwe berekeningen Berkeley Lab: Klimaatverandering brengt krachtiger en nattere orkanen met zich mee

Nieuwe berekeningen met behulp van simulaties door geavanceerde supercomputers laat zien dat klimaatverandering ervoor zorgt dat orkanen en tyfoons krachtiger en natter worden. Dat blijkt uit een nieuwe studie ‘Anthropogenic influences on Major Tropical Cyclone Events’, dat is uitgevoerd door het Berkeley Lab. Het onderzoek is gisteren (15 november jl.) verschenen in het wetenschappelijk magazine Nature

Op korte termijn moet rekening worden gehouden met 5 à 10% meer neerslag bij dergelijke grote weergerelateerde calamiteiten en hebben de stormen een kracht van 18 tot 28 km per uur meer dan nu gemiddeld het geval is. Op langere termijn kan de hoeveelheid neerslag door de opwarming van de aarde met 15 tot 35% toenemen en de stormkracht met bijna 48 km/uur.

De wetenschappers van het Department of Energy’s Lawrecne Berkeley National Laboratory (kortweg Berkeley Lab) keken naar 15 orkanen en tyfoons in het verleden, waaronder Irma en Maria (2017), Katrina (2005) en Andrew (1992). Daarna lieten ze een supercomputer uitrekenen wat er met diezelfde orkanen zou zijn gebeurd onder andere omstandigheden, zoals de temperaturen van zeewater en lucht, een andere luchtvochtigheid en met andere niveaus van broeikasgassen.