Nieuw centrum opgericht om de financiële criminaliteit in Europa aan te pakken:EFECC

Een nieuw initiatief van Europol zal Europa meer daadkracht geven om de financiële en economische misdaad aan te pakken en zal helpen de geldstroom naar georganiseerde misdaadnetwerken te verstoren door het geld te volgen om criminele vermogensbestanddelen in de EU en daarbuiten op te sporen, in beslag te nemen en in beslag te nemen. Het Europees Centrum voor financiële en economische criminaliteit (EFECC) zal zich bezighouden met misdaden zoals fraude, witwassen van geld, valsemunterij, inbreuk op intellectuele eigendom en valsemunterij. Het zal de operationele steun aan de EU-lidstaten en EU-organen op het gebied van financiële en economische criminaliteit versterken en het systematisch gebruik van financiële onderzoeken bevorderen. Het centrum is opgezet binnen de huidige organisatiestructuur van Europol en zal bemand worden met 65 internationale experts en analisten.

 “Economische en financiële misdaden zijn een zeer complexe en ernstige bedreiging die jaarlijks miljoenen individuele EU-burgers en duizenden bedrijven in de EU treft. Bovendien zijn witwassen en criminele financiën de motoren van de georganiseerde misdaad, zonder welke criminelen geen gebruik zouden kunnen maken van de onrechtmatige winsten die zij maken met de verschillende activiteiten op het gebied van zware criminaliteit en georganiseerde misdaad in de EU”, zegt Europol. Bovendien heeft de pandemie van Covid-19 voldoende bewijs geleverd dat criminelen hun criminele programma’s snel aanpassen aan veranderende omstandigheden om angsten en kwetsbaarheden uit te buiten.

Catherine de Bolle, uitvoerend directeur van Europol vertelde tijdens de lancering van het EFECC op een persconferentie dat het niet voldoende was huiszoekingen of inbeslagnames te doen. ‘’ We moeten ‘ de zuurstof’ die criminelen inademen wegnemen, en dat doe je door het geld te volgen. Dit betekent dat we tijdig en accuraat moeten zijn en dat we betrokken moeten zijn en nauwer moeten samenwerken met alle betrokkenen, waaronder de politie, douane en functionarissen voor het innen van activa. Dit brengt ons vaak buiten de nationale en EU-jurisdicties [vandaar] een behoefte aan een systematische en multilaterale aanpak. Het nieuwe centrum zal in deze behoefte voorzien. ‘ De geschatte jaarlijkse kosten van de georganiseerde misdaad in Europa bedragen 110 miljard euro, maar in Europa wordt jaarlijks slechts ongeveer 1,2 miljard euro aan criminele activa in beslag genomen

Ter gelegenheid van de lancering van het EFECC heeft Europol ook een rapport uitgebracht waaruit blijkt dat ondanks alle maatregelen ter bestrijding van economische en financiële misdrijven, de kansen voor dit soort misdaden zijn toegenomen naarmate de markt voor juridische financiële diensten is gediversifieerd en de technologie blijft veranderen de manier en snelheid van hoe financiële transacties plaatsvinden.

“ Corruptie wordt systematisch onderzocht.Het gebruik van online overmakingen van crimineel geld en het gebruik van contant geld voor omkoping op een lager niveau maken het vaak moeilijk financiële stromen op te sporen en corruptie aan het licht te brengen.”

Meer informatie op https://www.icc-ccs.org/icc-commercial-crime-services-ccs.