Negen van de tien bedrijven in regio Azië-Pacific had afgelopen jaar te maken met wanbetaling

Bijna negen van de tien bedrijven in de regio Azië-Pacific kreeg in het afgelopen jaar te maken met wanbetaling. Om hun bedrijf tegen betalingsrisico’s te beschermen, heeft ruim een derde hiervan maatregelen getroffen om de cashflow te corrigeren. Niettemin maken veel bedrijven zich zorgen over het feit dat het steeds langer duurt voordat zij hun facturen betaald krijgen. Dat zijn enkele uitkomsten van de Betalingsbarometer voor Azië-Pacific van Atradius, waarin de betalingsmoraal van bedrijven in Australië, China, Hongkong, India, Indonesië, Japan, Singapore en Taiwan is onderzocht.

Ondanks de groeivertraging van de Chinese economie en de ingrijpende hervormingen die hiervan het gevolg zijn, verwacht Atradius dat het bbp in Azië dit jaar met 5,8% zal stijgen. “Niet de hele regio kent echter een sterke groei. Zo zijn landen als Indonesië en Singapore kwetsbaar voor regionale economische ontwikkelingen. India geeft daarentegen wereldwijd de toon aan en blijft goed presteren.”

Betaalgedrag

Een meerderheid van de bedrijven geeft aan stappen te hebben gezet om hun cashflow te beschermen tegen de gevolgen van wanbetaling. Bijna 90% van de bedrijven in de regio zijn geconfronteerd met achterstallige facturen: iets minder dan de helft (gemiddeld 45,4%) van de totale waarde van deze rekeningen was op de vervaldatum nog niet betaald. Betalingen door binnenlandse afnemers blijven vaak uit door een tekort aan financiële middelen: 43,8% van de bedrijven noemt dit als reden voor te late of uitblijvende betalingen.

Buitenlandse klanten stellen betalingen vooral uit vanwege complexe betalingsprocedures. De ondervraagde bedrijven zeggen gemiddeld 2,1% van hun uitstaande rekeningen als oninbaar te beschouwen. De belangrijkste oorzaak voor 47,4% van de bedrijven is dat klanten failliet gaan of hun bedrijfsactiviteiten hebben gestaakt; 36,2% zegt dat dit komt doordat de vordering te oud was en 35,4% doordat klanten niet getraceerd konden worden.

Veiligstelling van de cashflow

“Hoewel het bbp in 2018 wereldwijd naar verwachting met 3% zal stijgen, zien we dat bedrijven geconfronteerd worden met onzekerheid als gevolg van politieke en economische ontwikkelingen”, stelt Atradius. “Het protectionisme neemt toe, er is sprake van monetaire verkrapping en het groeitempo van de Chinese economie daalt. Dit kan wereldwijd een negatieve impact hebben op de ontwikkeling van het aantal faillissementen, waardoor het vertrouwen van bedrijven en consumenten daalt. Dit heeft negatieve gevolgen voor investeringen en consumentenbestedingen. Door deze optelsom van ontwikkelingen doen bedrijven in Azië-Pacific er dan ook goed aan de bescherming van hun cashflow de hoogste prioriteit te geven.”

Eric den Boogert, directeur van Atradius Azië, zegt: “Met het oog op de uitdagende faillisementsvooruitzichten in Azië, werken we nauw samen met onze klanten om hen te ondersteunen met maatregelen om zich tegen wanbetaling te beschermen. Samen met onze partner Atradius Collections zijn wij ervan overtuigd een holistische oplossing te bieden, zelfs in het geval van een wanbetaling.”

In de Betalingsbarometer voor Azië-Pacific geeft Atradius inzicht in de belangrijkste oorzaken van betalingsrisico’s, de gevolgen hiervan voor de winstgevendheid van bedrijven en de visie van ondernemers over ontwikkelingen in de betalingsmoraal voor de komende 12 maanden. Het volledige rapport kan worden gedownload in de rubriek Publicaties: https://atradius.nl/publicaties/