Nederlandse Ski Vereniging komt met tips om veilig te skiën en snowboarden met slechte sneeuw

“De condities zijn op veel plaatsen in de Alpen matig. En zelfs op de plekken waar genoeg sneeuw ligt zijn de pistes door de opeenvolging van warme en koude periodes erg hard geworden. Hierdoor is de sneeuw vaak niet al te best en dat liggen gevaarlijke ongelukken op de loer. Helaas hebben we hier vorige week het bewijs van gezien met meerdere ernstige en zelfs dodelijke ongelukken”, schrijft de Nederlandse Ski Vereniging op haar website. Zij komt daarop met enkele tips om veilig te skiën te snowboarden. Met onderstaande tips hou je je wintersport zo veilig mogelijk.

Let op: gevaar is er echt!

Als de condities matig of slecht zijn krijg je een optelsom van gevaar. De pistes zijn vaak harder en minder strak geprepareerd. Hierdoor is niet alleen het skiën en boarden moeilijker, ook is de valkans groter en als je eenmaal valt is het veel moeilijk om te stoppen. Daarnaast is het veel drukker op de smallere pistes (omdat er minder pistes open zijn) waardoor botsingen op de loer liggen. En om het nog heftiger te maken is de kans op het raken van gevaarlijke obstakels naast de piste heel veel groter omdat deze niet onder een veilig pak sneeuw liggen. De laatste paar dagen komt er bijna elke dag nieuws van zeer ernstige valpartijen uit de Alpen. Natuurlijk kan het gevaar nooit 0 worden maar met een aantal tips kun je wel veiliger en met meer plezier skiën!

1. Ski langzamer

Gecontroleerd skiën is nog moeilijker als de condities matig zijn. Dus het is van het grootste belang dat je langzamer skiet dan dat je normaal doet. Zorg dat je reserves overhoudt. Want de sneeuwkwaliteit kan snel veranderen en snel remmen kan moeilijk zijn. Ook ligt door de matige sneeuwkwaliteit een val op de loer, en dan is de kans dat je lang door glijdt ook nog eens groter. Kortom, de redenen zullen we duidelijk zijn: maak minder snelheid!

2. Ski minder steil

In goede condities zijn steile pistes niet echt moeilijk. Maar als de condities slecht zijn en sneeuw erg hard dan zijn steile pistes ten eerste veel moeilijker en ten tweede glij je soms honderden meters door na een val. Dit zijn twee redenen om terughoudend te zijn bij het skiën van rode en zwarte pistes.

3. Het ene jaar is het andere niet? Zoek de beste condities!

In slechte jaren zijn de condities niet te vergelijken met goede jaren. Iets wat jij in een prima winters zonder problemen skiet kan in een slechte winter echt heel moeilijk (en zelfs gevaarlijk) zijn. Vertrouw dus niet op je herinnering maar zoek opnieuw uit wat lekkere pistes zijn. Begin dus met weinig steile pistes en hou rekening met de zon en de warmte.

4. Zorg voor perfect onderhouden materiaal

Zorg ervoor dat je ski’s goed gewaxt en goed geslepen zijn en dat, bij ski’s, je bindingen perfect afgesteld. Door goed geslepen ski’s te gebruiken heb je meer grip en de wax zorgt ervoor dat je beter glijdt in alle condities, dus op ijs en slush en dat maakt het skiën eenvoudiger en de valkans minder groot. Deze harde sneeuw doet je staalkanten ook snel slijten, laat deze dus regelmatig slijpen, of slijp ze zelf.

5. Neem les!

In goede sneeuw is iedereen een goede skiër zeggen ze in Frankrijk. Als jij matige condities moeilijk vind dat kan een skileraar je helpen om je techniek te verbeteren zodat je ook in moeilijke condities beter (en veiliger) kunt skiën. Hier heb je niet alleen wat aan als de condities slecht zijn, dit zal je op alle fronten een betere skiër of boarder maken! Skilessen met slechte condities is een soort snelkookpan voor je techniek!

6. Stop op tijd en rust goed uit

Stop misschien wat eerder dan je gewend bent! Dit ook weer om meerdere redenen. Ten eerste om goed uitgerust en geconcentreerd te kunnen blijven. Skiën in matige omstandigheden is vermoeiender dan als de sneeuw geweldig is. Maar een andere reden om eerder te stoppen is om de drukte bij de dalafdalingen te ontlopen, vaak zijn er minder dalafdalingen open en zijn deze in slechte staat. Als het dan heel druk wordt is dat geen pretje.

Er zijn genoeg andere leuke dingen om te doen

Last but not least: verkijk je niet op skiën en boarden. In de Alpen zijn veel leuke dingen te doen. Als de pistes beton hard zijn bijvoorbeeld dan zijn de langlauf condities vaak erg goed! En langlaufen is echt veel leuker dan veel mensen denken. Ook kun je op veel plaatsen (al dan niet elektrische) mountainbikes huren, je kunt gaan ijsklimmen, naar een leuke stad gaan of een fijn zwembad of wellness opzoeken. Kortom: doe eens wat anders dan een dagje skiën of boarden!