Nederlandse riskmanagers waarschuwen Europese collega’s voor aanhoudende harde markt en verminderde appetite voor internationale verzekeringsprogramma’s

Enkele toonaangevende Nederlandse risk- & insurancemanagers waarschuwen hun Europese collega’s voor de aanhoudende verharderende verzekeirngsmarkt en de verminderde appetite bij de leidende verzekeraars in het tekenen van internationale verzekeringsprogramma’s. Dat doen de Nederlandse risk- & insurance managers in een interview in  het vakblad Commercial Risk rond het recente NARIM-congres. Het beste antwoord op de verharde verzekeringsmakt is volgens hen ‘de juiste  dingen te blijven doen op de meeste transparante en effectieve manier’ en door de internationale verwachtingen zorgvuldig te managen.

 Risk & insurance managers die continu de focus leggen op goede schadepreventie en verbeteringen in hun riskmanagementaanpak zullen het volgens de Nederlandse riskprofessionals, ondanks de goedkope premies in de zachte markt, het goed blijven doen. “Degenen die lui worden en denken dat de zachte markt altijd zal blijven bestaan en de premies voor hun risico’s laag zullen blijven, zullen voor vervelende verrassingen komen te staan.”

Desgevraagd geven de Nederlandse risk & insurancemanagers aan dat de  zakelijke verzekeringsmarkt aan het verharden is  en dat deze keer deze naar verwachting langer zal duren.  Dat geldt volgens hen met name voor de natcat- en de bouw- en constructierisico’s . Ook denken zij dat ongeveer de helft van de NARIM-leden nog nooit een harde verzekeringsmarkt heeft meegemaakt.

De geïnterviwde NARIM-leden spreken in het interview daarnaast hun zorg uit  voor de beperkte keuzemogelijkheid voor internationale verzekeringsprogramma’s. Mede door fusies en overnames  zijn daar in hun ogen nog slechts vijf tot zes verzekeraars die als leader kunnen optreden.