Nederlands bedrijfsleven vindt zichzelf veiliger werken met gevaarlijke stoffen dan het buitenland; wel zorgen om staat hulpverlening

In Nederland gevestigde bedrijven zijn unaniem van mening dat wij in Nederland door een betere veiligheidscultuur veiliger werken met gevaarlijke stoffen dan het buitenland. Regels worden beter gehanteerd en wij hebben professionelere en beter opgeleide medewerkers. Negen van de tien bedrijven geeft dan ook aan dat veiligheid hoog op de agenda staat binnen de eigen onderneming. Dit blijkt uit een recent gehouden onderzoek door brancheorganisatie evofenedex onder veelal internationaal opererende bedrijven.

 Uit het Nationaal Onderzoek Gevaarlijke Stoffen Bedrijven komt daarnaast naar voren dat de respondenten nog genoeg verbeterpunten zien. Zo maakt meer dan drie van de tien Nederlanders zich serieuze zorgen over de staat van de hulpverlening en verwacht dat de overheid niet in staat is om adequaat op te treden bij een incident. “Dan hebben we het met name over hulpdiensten in regio’s waar minder industrie is en relatief weinig met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt,” legt Thomas Reitsma (beleidsadviseur gevaarlijke stoffen) uit. “In de regio Rotterdam-Rijnmond zijn de hulpdiensten goed voorbereid op dergelijke incidenten met gevaarlijke stoffen, maar in dunbevolkte gebieden ligt dat anders. In onze ogen wordt er te weinig gebruik gemaakt van het Landelijke Informatiepunt Ongevallen Gevaarlijke Stoffen (LIOGS) waar alle hulpverleners naar toe kunnen bellen voor expertise.”

Visie op veiligheid

Veiligheidsdeskundigen, management en directie uit de chemische industrie, groot-en detailhandel en logistieke sector zijn in het onderzoek gevraagd naar hun visie op de veiligheid rondom gevaarlijke stoffen. Zo vinden zij dat de directe betrokkenen in het bedrijfsleven in Nederland goed op de hoogte zijn van de meldplicht die zij hebben bij een incident en ook weten ook waar zij deze melding moeten doen.

Behalve de reeds genoemde staat van de hulpverlening zien zij nog wel genoeg verbeterpunten om de veiligheid bij het werken met gevaarlijke stoffen op een nog hoger plan te brengen. Zo biedt de regelgeving volgens een kwart van de ondervraagden te weinig ruimte voor innovatie, zoals het gebruik van de digitale vrachtbrief of de inzet van drones. Ook moeten wij er in Nederland voor waken om scherpere regels dan de internationale vastgestelde voorschriften te hanteren. Ongeveer 34% van de bedrijven geeft aan dat de complexiteit van de regelgeving hen omzet kost en dat regelgeving te vaak aan verandering onderhevig is.

Uitkomsten naar beleidsmakers

De uitkomsten van het onderzoek worden door evofenedex gedeeld met beleidsmakers, inspectiediensten en de politiek met als doel om de veiligheid in Nederland op een nog hoger plan te brengen. “Gevaarlijke stoffen zijn essentiële ingrediënten voor alledaagse gebruiksvoorwerpen – van schoonmaakmiddelen en speelgoed tot producten die letterlijk van levensbelang zijn, zoals medicijnen en zuiver water. De 100.000 mensen die in Nederland met deze stoffen werken, zorgen voor een vijfde van onze export”, aldus beleidsadviseur Thomas Reitsma in het Radio 1 Journaal de uitkomsten.

“Het gaat vooral om regio’s waar de brandweer minder vaak te maken krijgt met incidenten met gevaarlijke stoffen. De bedrijven zouden in het geval van een incident graag meer bij de afhandeling worden betrokken. Als er bijvoorbeeld iets gebeurt met een tankauto met gevaarlijke stoffen, dan komt de lokale brandweer in actie. De bedrijven willen graag helpen. Zij werken immers dagelijks met de stoffen en weten precies wat de risico’s zijn.”

Veel incidenten

Bedrijven in de chemische sector hebben vaak te maken met incidenten. Zes op de tien bedrijven zeggen de afgelopen vijf jaar iets te hebben meegemaakt, “Dat klinkt heftig, maar het gaat over sterk uiteenlopende incidenten”, zegt Reitsma. “Het loopt uiteen van een verpakking die valt in een opslagruimte, tot een groot incident dat in de media wordt belicht, zoals een brand.”

Enkele opvallende uitkomsten uit het onderzoek:

Zes van de tien bedrijven heeft de afgelopen vijf jaar een inspectie gehad hetzij op locatie of tijdens transport? In het overgrote deel ging het om de Inspectie Leefomgeving en Transport (87.1%) en daarnaast om de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (37.1%), de Omgevingdienst (45.7%), de DCMR (15.7%), de NVWA (12.9%), de Nationale Politie (10%), de douane (18.6%);

In Nederland wordt veiliger gewerkt, omdat wij de regels beter hanteren (50.8%), de veiligheidscultuur beter is (52.5%), er meer inspecties zijn (20.3%), wij professionelere medewerkers hebben (30.5%), beter opgeleide medewerkers (37.3%), wij een mentaliteit hebben waarbij veilig werken belangrijk is (33.9%) en onze (technische) infrastructuur beter is (23.7%).

 

 

De complexiteit van de regelgeving kost volgens 34% van de bedrijven omzet, 44% vindt de regels voor vervoer en opslag van gevaarlijke stoffen te complex, een derde is van mening dat de regels rondom gevaarlijke stoffen te vaak veranderen en 45% stelt dat de inspanningen die door bedrijven worden gedaan voor veilig vervoer en opslag onvoldoende door de overheid worden erkend.

 

31% vindt dat de Nederlandse overheid moet scherpere regels hanteren dan de internationale vervoersvoorschriften en 60% vindt dat technologische ontwikkelingen zoals drones, digitale vrachtbrieven en autonome voertuigen meer moeten worden omarmd omarmen om de omgang met gevaarlijke stoffen veiliger te maken;

 

Zes van de tien bedrijven vindt dat er voldoende data /informatie beschikbaar zijn voor bedrijven om lering te trekken uit incidenten;

 

 

48% van de bedrijven zegt vaak mee te maken dat onderaannemers niet werken volgens de veiligheidsrichtlijnen en 53% vindt dat er nog teveel rotte appels in de sector zijn;

Verder geeft 38% aan steeds meer moeite te hebben om binnen het bedrijf veiligheid op de agenda te krijgen en 24% stelt de indruk te hebben dat veiligheid binnen het eigen bedrijf niet op de agenda van de directie staat. Daarnaast zegt ruim tweederde (68%) problemen te voorzien in het werven van kundig personeel