Nederlander voelt zich steeds minder veilig in eigen huis en buurt; Twee vijfde maakt zich zorgen over internetcriminaliteit gevolgd door inbraken

Nederlander voelt zich steeds minder veilig in eigen huis en buurt; Twee vijfde maakt zich zorgen over internetcriminaliteit gevolgd door inbraken
Nederlanders voelen zich steeds minder veilig in hun eigen huis en buurt. Minder mensen laten hun huis met een gerust gevoel achter als ze weggaan. Het aantal mensen dat zich zorgen maakt over de inbraken in hun woning neemt toe, ruim een derde van de Nederlanders maakt zich zorgen. Dit blijkt uit de WoonMonitor van verzekeraar Interpolis. Naast dat bewoners bang zijn voor inbraken is ook internetcriminaliteit bij twee op de vijf een grote zorg.
Het aantal mensen dat zich verbonden voelt met de mensen in hun buurt neemt af. Uit de WoonMonitor van Interpolis, onderdeel van financieel dienstverlener Achmea blijkt dat een op de vijf Nederlanders aangeeft deze verbondenheid niet te ervaren. Mireille van den Boom, verantwoordelijk voor veilig en duurzaam wonen zegt: ‘Sociale controle en sociaal contact tussen de buren zijn de belangrijkste factoren die bijdragen aan het gevoel van veiligheid in de buurt. Wij adviseren om goed contact te onderhouden met buren. Laat ze het bijvoorbeeld weten als je op vakantie gaat, zodat zij kunnen ingrijpen als ze een verdachte situatie zien rondom je huis’. 
Internetcriminaliteit een van de grootste zorgen  Naast inbraken komt uit het onderzoek van Ipsos in opdracht van verzekeraar Interpolis naar voren dat mensen zich grote zorgen maken over internetcriminaliteit. ‘Bij inbraken denken we vaak aan fysieke inbraken in een woning. Inbrekers weten ook steeds vaker binnen te dringen in een persoonlijke digitale omgeving. Dan kan je bijvoorbeeld denken aan identiteitsfraude of scammen. We willen mensen oproepen om naast het fysiek beveiligen van hun huis, bijvoorbeeld met een alarmsysteem of extra verlichting, ook rekening te houden met digitale vormen van inbraak. Vergroot je digitale veiligheid door het gebruiken van sterke wachtwoorden, het uitvoeren van software-updates en het gebruiken van tweestapsverificatie’, aldus van den Boom.