Nederland wil Europees PFAS-verbod dat probleem bij de bron aanpakt

Nederland wil dat er een Europees verbod komt om PFAS-stoffen te gebruiken. De chemische stoffen die gebruikt worden in onder meer blusschuim, zonnebrandcrème, vetvrij papier, anti-aanbakpannen en skiwax breken nauwelijks af in het milieu. Bovendien kan PFAS tot gezondheidsproblemen leiden, omdat het giftig is.

Het kabinet wil nadrukkelijk geen discussie over de toegestane hoeveelheid PFAS in de bodem. Na de zomer kwamen bouwprojecten stil te liggen vanwege de discussie daarover. Het nieuwe voorstel is vooral bedoeld om het probleem bij de bron aan te pakken en alternatieven te ontwikkelen.

PFAS staat voor poly- en perfluoralkylstoffen. Het zijn geen natuurlijke stoffen, maar chemische verbindingen die water, vuil en vet afstoten, waardoor ze gebruikt worden voor regenjassen, maar ook in voedselverpakkingen en bodems van pannen waar eten niet in kan aanbakken. In totaal zijn er meer dan 4000 chemische verbindingen die tot de PFAS-familie behoren.In heel Europa zijn er problemen met de stoffen. Zo zijn grote delen van de bossen in Noorwegen vervuild omdat de stof in de wax zit waarmee langlaufers hun ski’s insmeren.

Europese maatregelen

Samen met Duitsland, Zweden, Denemarken en Luxemburg neemt Nederland nu het initiatief om het gebruik van PFAS terug te dringen. Omdat nog relatief weinig bekend is over waar de stoffen allemaal in zitten, denkt het kabinet dat het wel twee jaar duurt voordat alles goed in kaart is gebracht. Daarna kunnen er Europese maatregelen worden genomen. “Het is een voorstel voor de lange termijn”, zeggen betrokkenen.Ondertussen werkt de Europese Commissie aan een verbod op PFAS in blusschuim. Ook komt er binnenkort een verbod op PFAS in textiel.

Bron NOS: