Nationale Brandpreventieweken: ‘Hé, doe de deur dicht!’

Op zondag 1 oktober zijn de Nationale Brandpreventieweken weer begonnen. Het thema is ‘Hé doe de deur dicht’, waardoor mensen op het belang van gesloten binnendeuren gewezen worden. De Brandpreventieweken duren tot en met 31 oktober 2017.De campagne ‘Hé doe de deur dicht!’ is gebaseerd op de conclusies en aanbevelingen van het rapport ‘Gebrand op inzicht’ van de brandweeracademie (IFV).  Deze inzichten hebben geleid tot het opstellen van een Q&A over het sluiten van deuren en het belang van rookmelders. Zo blijkt dat het sluiten van binnendeuren je ongeveer drie keer zoveel tijd om te vluchten geeft: van 3,5 minuut naar bijna 10 minuten.

In 70% van de woningen is een rookmelder geplaatst, maar slechts 45% van die rookmelders werkt. Van alle rookmelders is slechts 35% op de juiste plek geplaatst én werkt. Het is van het grootste belang dat rookmelders op de juiste wijze geplaatst zijn en ook hoorbaar zijn. Het uitsluitend plaatsen van rookmelders in de verkeersruimte heeft maar beperkt effect als het slachtoffer zich in de brandruimte bevindt. In dat geval zal de rookmelder te laat afgaan om nog te kunnen vluchten. Het is dus van belang niet enkel in de verkeersruimten een rookmelder te plaatsen, maar ook in de ruimten waar brand kan ontstaan en men tevens slapend kan verblijven.

  • Niveau 1
    Optische rookmelders in de hal en overloop die overal voldoende hoorbaar zijn. Dit is vergelijkbaar met het vereiste niveau voor nieuwbouwwoningen en het
  • minimale niveau uit de adviezen van de brandweer en rookmelderproducenten
  • Niveau 2
    Gekoppelde optische rookmelders in de hal en overloop en alle ruimten waarin je slapend aanwezig kunt zijn.
  • Niveau 3
    Plaatsing van gekoppelde optische rookmelders op de overloop, hal en alle potentiële brandruimen. Dit niveau biedt de hoogste bescherming.

Tijdens de Brandpreventieweken worden er in de regio’s verschillende rookmelderacties gehouden en wordt er breed ingezet op het plaatsen van hoorbare rookmelders. De vrijwilligers van het Rookmelderteam staan zoals altijd paraat om bij mensen die dat zelf niet meer kunnen een rookmelder te plaatsen. De aanvrager koopt zelf de (gekoppelde) rookmelder – via een actie van de lokale brandweer, de speciale kortingsactie van het Rookmelderteam of in een bouwmarkt – en de vrijwilliger plaatst de rookmelder(s) gratis en neemt het vluchtplan met de aanvrager door. Eén telefoontje naar de Nederlandse Brandwonden Stichting is voldoende om de plaatsing in werking te zetten: 0251-27 55 90.

Net als voorgaande jaren kan een test worden gedaan op http://verkleindekansopbrand.nl/

<