NARIM-voorzitter Adri van der Waart : ”Ik had gehoopt dat we de harde markt een beetje achter ons konden laten”

 .

 “Ik had gehoopt op een rustige renewal en dat we de harde markt een beetje achter ons konden laten, maar dat blijkt niet zo te zijn. We hebben de grootste klappen wel gehad, maar het is nog steeds een lastige wereld om in te werken. Kijk alleen al naar de ontwikkeling van de cyberverzekering. Premies gaan twee, drie en soms vier keer over de kop en de voorwaarden worden beperkt. Daar lopen we allemaal tegenaan, dus zoeken we ook allemaal naar de beste mogelijkheden, maar we zijn er nog niet. We moeten echt nog even door de zure appel heen bijten.” Dat zegt NARIM-voorzitter Adri van der Waart op de website van zijn organisatie in zijn eindejaarsterug- en vooruitblik.

Hij  staat daarin stil bij de bijzondere tijd waarin we leven. “Covid 19 maakt alles anders, we werken niet op kantoor maar op afstand, thuis, vergaderen virtueel, het ontbreekt ons aan persoonlijk contact. Ondertussen verandert ook de verzekeringswereld, capaciteit bij verzekeraars neemt af, de bereidheid om risico’s te nemen is beperkt, premies stijgen soms weinig, soms heel veel, en zelfs bestaande relaties worden genegeerd en/of afgebouwd.”

Op de vraag waar het heengaat zegt hij: “‘Natuurlijk heb ik niet de oplossing voor ons allemaal. Ook ik zie de dilemma’s, begrijp de beweegredenen van verzekeraars, onderken de “sqeeze” van de makelaar en ken als geen ander de behoefte van de klant, de verzekerde. En ook ik ben op zoek naar de uitweg. De oplossing ligt echter niet bij een enkel persoon. Alleen samen kunnen we de oplossing vinden in en naar de toekomst. Met elkaar in gesprek, naar elkaar luisteren en elkaar respecteren. En dat kan, hoe bijzonder, ook in de huidige tijd, op afstand, virtueel of op elk andere locatie dan op kantoor.

In het interview zegt hij verder dat  dit jaar hem persoonlijk het meest is bijgebleven dat NARIM haar jubileumcongres kon organiseren precies op een moment in het jaar dat bijna alle coronamaatregelen versoepeld werden. Hoe opmerkelijk is dat? Wij hadden alles van tevoren bedacht en gepland en het is exact zo uitgekomen. Hadden we het congres een aantal weken later gepland, dan was niets meer mogelijk geweest.”   Verder zegt hij er trots op te zijn dat steeds meer jonge leden iets voor NARIM willen betekenen. “Die participatie, daar ben ik trots op.’

Hij besluit met een nieuwjaarswens: “‘Laat 2022 ons weer wat extra lucht geven zodat we (een beetje) terug kunnen naar het oude normaal waar het plezierig was om elkaar fysiek te ontmoeten. Ik hoop dus dat we elkaar volgend jaar weer kunnen zien en spreken en wens iedereen een goede gezondheid want dat is en blijft het allerbelangrijkste.”

Het volledige interview kunt u hier lezen: https://www.narim.com/actueel/adri_van_der_waart_met_volle_vaart_vooruit.html?utm_medium=email&utm_campaign=Eindejaarsbericht%20NARIM&utm_content=Eindejaarsbericht%20NARIM+CID_d173eb7bbb4d8c334f0c9dbf795646be&utm_source=Email%20marketing%20software&utm_term=LEES%20MEER