NARIM Congres eerste grootschalige marktevent sinds begin coronatijd: “Yes, we kunnen weer”

“Yes, we kunnen weer.” Met die woorden gaf NARIM-voorzitter Adri van der waart op treffende wijze het algemeen gevoel weer van de zakelijke verzekeringsmarkt werd tijdens de openingsdag van het tweedaagse NARIM-Congres, de jubileumeditie (25e keer) die afgelopen maandag en dinsdag met 360 deelnemers plaatsvond aan boord van het voormalige cruiseschip SS Rotterdam in de Maasstad. Tijdens beide dagen werd andermaal duidelijk dat ‘dé markt’ snakte naar bestaande en nieuwe zakelijke relaties na ruim 1,5 jaar weer te zien, te spreken en met elkaar te netwerken. Al was het in het begin voor velen wel even wennen: geef je nu een boks, ellenboog of gewoon weer een hand. Tot grote tevredenheid van de vrouwelijke professionals  lijkt het zoenen (zeker de 3 stuks) verleden tijd.

NARIM kan terugzien op een in meerdere opzichten geslaagd evenement. Vanwege de reeds gememoreerde ontmoetingsmogelijkheid, maar zeker niet in mindere mate door het geboden programma. Een viertal interessante keynote speakers en op de tweede dag een breed scala aan door de sponsors georganiseerde workshops. Het event werd op verrassende wijze geopend door de dichter Dichtwater, met een treffend op de markt en omstandigheden geënt gedicht. Daarna werd NARIM-voorzitter Adri van der Waart geïnterviewd door de hyperactieve en -enthousiaste dagvoorzitter Maarten Bouwhuis over 25 jaar NARIM en zijn visie op de markt (zie elders in deze nieuwsbrief).

Let the professionals take the lead

Van de vier gastsprekers was de aftrap gereserveerd voor de bekende arts Marcel Levi, sinds 1 april jl voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en tijdens de coronatijd directeur van enkele Londense ziekenhuizen. Hij vertelde een interessant verhaal over zijn eigen ervaringen en ging in op de vraag hoe koers te houden in crisissituaties. In een buitengewoon boeiende presentatie maakte hij duidelijk dat de praktijk van alledag in coronatijd heeft aangetoond dat je in moeilijke tijden het beste de regie aan de professionals over kunt laten – let the professionals take the lead “– door hun een bepaalde mate van vrijheid te geven en zo min mogelijk zaken in protocollen te willen regelen.

“De professionals in ziekenhuizen – dokters en verplegend personeel zijn in staat gebleken in coronatijd de transitie te regelen.” Leiderschap heeft in zijn ogen in dergelijke tijden niet zozeer iets aan mensen die de baas spelen, maar meer als een soort dirigent van een symphonie-orkest op te treden, aldus de man die naast zijn werk als directeur ook geregeld nog zelf bewust in de OK te vinden was om voeding te houden met de praktijk op de werkvloer. Hij vond dat Nederland de coronacrisis op zich redelijk heeft aangepakt, al verbaasde hij zich over de OMT-leden die geregeld in praatprogramma’s optraden – “Dat had in Engeland meteen tot ontslag geleid’- en over de discussies over ‘Code Zwart’. In Nederland wordt gepraat over het risico van overvolle IC’s, terwijl in andere landen is gekeken naar mogelijke uitbreidingen van de IC-capaciteit

Opvallend waren ook zijn mening over de zorgverzekeraars, die volgens hem  de regie zouden moeten voeren in de gezondheidszorg maar die rol niet oppakken, over de positieve effecten van de coronatijd – “er is 1,5 jaar niet gepraat over geld in de zorg, heerlijk”- en zijn antwoord op  de hem vaak gestelde vraag of hij minister van VWS wil worden. Hoewel hij zei de kans klein te achten en “het op zich een vervelende baan te vinden waarin je het in feite nooit goed kunt doen, op veel kritiek van marktpartijen en media kunt rekenen en die bovendien slecht betaalt’, moet je als je , zoals ik , veel kritiek en verbeterpunten hebt misschien dan toch  je verantwoordelijkheid nemen. Maar als ik het doe wil ik daarnaast minimaal een dag in de OK blijven werken.”

Middagprogramma

Na de lunch stonden drie sessies op het programma. Jarno Duursma ging in op ede impact en mogelijkheden van kunstmatige intelligentie en vroeg de aanwezigen 21 punten te bedenken hoe intelligente software hun dagelijkse werk zou kunnen vergemakkelijken. Na zijn verhaal trok dagvoorzitter de conclusie dat hoewel software het werk daadwerkelijk kan vergemakkelijken, we het met z’n allen zeker niet minder druk zullen hebben.

Vervolgens ging Mark Bressers in op het onderwerp duurzaamheid en op de vele veranderingen die het Klimaatakkoord van Parijs (2015), het Nederlandse klimaatakkoord  en de Europese Green Deal ook ook in Nederland met zich meebrengen. Volgens hem is één ding duidelijk : om van Nederland en Europa klimaatneutrale samenlevingen te maken zijn nog flinke stappen te zetten en bedrijven spelen daarbij een cruciale rol.

Slotspreker was de filosoof Lammert Kamphuis. Gelardeerd met enkele treffende uitspraken van beroemde filosofen  ging hij in op de vraag hoe je veerkrachtig kunt blijven in crisissituaties en hield hij zijn gehoor een spiegel voor en verschafte hen enkele tips om in de huidige tijd op koers e blijven: Oefen je oordeelloze blik (waak voor vooroordelen), blijf spelen (zorg voor meer humor in je werk), gebruik tegenslagen als training en gun jezelf ‘Kairos’ (een andere uitdrukking voor de tijd in de Griekse traditie het juiste ogenblik, de goede gelegenheid).

Na het geanimeerde ‘walking dinner’, deels op jet achterdek met een fraai uitzicht op Rotterdam,  en omlijst met enkele muzikanten, was er volop gelegenheid voor de aanwezigen om de contacten aan te halen en nieuwe contacten te leggen. Een mogelijkheid waarvan tot ‘sluitingstijd’ dankbaar gebruik werd gemaakt. e

Op de tweede dag was het aan een groot aantal sponsors die erin slaagden een breed scala aan interessante en actuele onderwerpen te belichten in door hun georganiseerde workshops. Het evenement werd plenair afgesloten met het aanbieden van een studiebeurs aan een jonge NARIM-professional door Aon en de uitreiking van de NARIM Award aan Andre Oude Hergelink (zie elders in deze nieuwsbrief). Met een speciale humoristische uitzending van Theater De Speld werd het event op ludieke wijze afgesloten, met als een van de hoogtepunten de uitreiking van de ; denkbeeldige ’Gouden Tapir’ aan Paul Bruidegom (Willis Towers Watson) en daarbij zelfs ‘live’ mee werd gefeliciteerd door de Russische president Poetin.

Foto: Rob Lampinga Fotografie