NAM wil minder verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid voor gaswinning

 

 

De NAM wil minder verantwoordelijkheid voor de gevolgen van gaswinning in Groningen. Volgens diverse media, waaronder NOS, Trouw, Volkskrant en RTV Noord, wil het bedrijf daarom dat de voorstellen van minister Wiebes voor de nieuwe Mijnbouw- en Gaswet, waarin onder meer is vastgelegd dat in Groningen niet meer gas wordt gewonnen dan noodzakelijk, worden aangepast. In die voorstellen staat dat de NAM nauwelijks nog invloed heeft op de gaswinning en dus ook op de kans op bevingen. De minister bepaalt straks zelf hoeveel gas er wordt gewonnen.

Directeur Schotman van de NAM schrijft in een reactie op de wetsvoorstellen dat minder invloed ook moet betekenen dat zijn bedrijf minder aansprakelijk is: “Daar waar NAM minder controle op kan uitoefenen kan zij ook minder verantwoordelijkheden voor dragen.” Volgens hem heeft de NAM nu al nagenoeg geen mogelijkheden meer om invloed uit te oefenen op de gevolgen van de bevingen veroorzaakt door de gaswinning uit het Groningen gasveld. Als de nieuwe Mijnbouw- en Gaswet erdoor komt, is die invloed helemaal verdwenen. Daarom acht het bedrijf zich alleen nog verantwoordelijk voor ‘operationele maatregelen op de eigen productielocaties zoals reparaties’ en niet op maatregelen die invloed hebben op de bevingen.

Vorige week vrijdag uitten meer dan veertig belanghebbenden kritiek op het wetsvoorstel, omdat ze zich zorgen maken over de aansprakelijkheid in de toekomst. Het is volgens diverse gemeenten, de provincie, het gasberaard en hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring (RUG) onduidelijk wie de schade vergoedt aan huizen en boerderijen die ontstaat door de gaswinning en vrezen dat de aansprakelijkheid verschuift. Ook missen de gemeenten heldere uitspraken over de versterking van woningen in het risicogebied. Ze vragen zich af of de NAM verplicht wordt maatregelen daarvoor te treffen. Ook het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) heeft vrijdag gereageerd op de voorgestelde wetswijziging. Het SodM stelt dat de minister duidelijker moet aangeven in welke mate de leveringszekerheid en andere belangen worden afgewogen tegen de veiligheid in Groningen.

Bronnen: Trouw, RTV Noord, NOS en Volkskrant