Munich Re waarschuwt dat klimaatverandering gevolgen zal hebben voor renewals en doet oproep voor landelijke Chief Risk Officer

Munich Re heeft gewaarschuwd dat klimaatverandering zal moeten worden meegenomen in toekomstige renewals en heeft landen opgeroepen om chief risk officers aan te stellen  om de risico’s van klimaatverandering te helpen managen. Tijdens een persconferentie op de COP26 in Glasgow zei Joachim Wenning, voorzitter van Munich Re, dat de risico’s van klimaatverandering toenemen en moeten worden verdisconteerd in toekomstige (her)verzekeringsprijzen, naast schommelingen in de marktcapaciteit.

“Er is altijd sprake geweest van een zekere cyclus in de sector. Die is er altijd geweest en zal er waarschijnlijk ook blijven. Het gaat gepaard met ondercapaciteit, overcapaciteit, onderaanbod en overaanbod. Deze cycli zullen blijven bestaan, maar er zullen stapsgewijze veranderingen komen naarmate we zien dat het risico als zodanig toeneemt, of dat de prijs voor het risico stijgt. Die cycli zullen blijven bestaan, maar op hogere niveaus” ,aldus Wenning. “Hoe bouwen we nieuwe inzichten in? Door voortdurend te hermodelleren wat we leren en daar een prijskaartje aan te hangen. Als we de prijs krijgen, zijn we blij en als we de prijs niet krijgen, zijn we ook blij dat we niet dekken”, voegde hij eraan toe.

Munich Re ziet steeds meer aanwijzingen dat klimaatverandering bijdraagt aan extreme weers- en klimaatgebeurtenissen over de hele wereld. Het laatste IPCC Assessment Report voorspelt dat verschillende soorten extreme weersomstandigheden vaker zullen voorkomen naarmate de temperaturen blijven stijgen, aldus de herverzekeraar. De klimaatverandering heeft bijgedragen tot de Europese overstromingen van deze zomer, die een recordschade van €46 miljard hebben veroorzaakt, waarvan meer dan €9 miljard verzekerd was.

“Hoe langer we er als wereldwijde samenleving  niet in slagen om de klimaatverandering naar behoren te bestrijden, hoe groter de risico’s van natuurrampen en de daaruit voortvloeiende schades zullen worden”, aldus Ernst Rauch, chief climate and geoscientist van de herverzekeraar, die ook aanwezig was op de COP26-besprekingen. Volgens Wenning is er voor de verzekeringssector een belangrijke rol weggelegd bij het verwezenlijken van de doelstellingen van de Overeenkomst van Parijs en de doelstelling om tegen 2050 net-zero emissie te bereiken.

“Cruciaal daarbij is de rol die (her)verzekeraars kunnen spelen in de overgang van fossiele brandstoffen naar schone energie, als investeerders en door risicovermindering.” Deze overgang zal veel geld kosten en vereist de grootschalige invoering van nieuwe technologie, aldus Wenning. De jaarlijkse investeringen in hernieuwbare energie bedragen ongeveer 300 miljard dollar – een bedrag dat tegen 2030 zal moeten verviervoudigen, voegde hij eraan toe. Daarnaast zijn er aanzienlijke investeringen nodig in  grids & storage

“De financiële sector speelt een sleutelrol als investeerder en als verzekeraar en risicodrager. Verzekeraars kunnen nieuwe klimaattechnologie helpen doorbreken”, aldus Wenning. Munich Re heeft bijvoorbeeld samengewerkt met fabrikanten om prestatiegaranties af te geven voor zonne- en windprojecten en opslagsystemen voor hernieuwbare energie.Er liggen echter uitdagingen in het verschiet voor de verzekeringssector tijdens de energietransitie. De sector staat onder toenemende druk om te stoppen met het verzekeren van en investeren in fossiele brandstoffen, waaronder olie en gas, oliezanden en steenkool.

Wenning zei dat Munich Re in gesprek is met zijn klanten om hen te ondersteunen bij de overgang uit fossiele brandstoffen, in lijn met het Akkoord van Parijs. “Als we Parijs 2050 willen halen, dan moeten we als wereld uiterlijk in 2040 af van de productie en het gebruik van steenkool. Als gevolg daarvan zeggen wij als bedrijf dat het ethisch niet goed zou zijn om ons nog steeds bezig te houden met steenkoolproductie. Daarom hebben we gezegd dat we in de komende 15 jaar geleidelijk zullen stoppen met steenkool, zowel aan de investerings- als aan de verzekeringskant,” zei Wenning.

“Wat olie en gas betreft, zegt de wetenschap ook dat deze energiebronnen nog geruime tijd relevant en systematisch noodzakelijk zullen zijn, maar dat ze niet mogen groeien, en gas is de eerste die na 2030 moet beginnen af te nemen. We houden ons dus aan de wetenschap en aan de feiten, en daarom zeggen we dat het onze weg is om te beginnen met het verminderen van onze gasfootprint,” voegde hij eraan toe.

Op de vraag of een te snelle terugtrekking uit fossiele brandstoffen het risico met zich meebrengt dat de infrastructuur die wereldwijd cruciale energie levert, een gat in de verzekeringsbescherming oploopt, zei Rauch: “Wij maken onze klanten en stakeholders ruim van tevoren duidelijk dat het ons doel is om onze CO2-footprint geleidelijk af te bouwen of te verminderen en bepaalde dekkingen geleidelijk af te bouwen. Op die manier kunnen we klanten en belanghebbenden informeren en proberen oplossingen te vinden en met hen samen te werken als ze het serieus menen met dit overgangstraject. En dat is de manier om deze kloof te minimaliseren of uit te sluiten.”

De overgang naar schone technologieën zal enorme investeringen van de particuliere sector vergen, waarvoor stabiliteit en sturing nodig zijn. Munich Re roept alle regeringen op om ‘routekaarten’ te ontwikkelen met duidelijke nationale doelstellingen en tijdschema’s voor hernieuwbare energiebronnen en het verwijderen van koolstof. Dit zijn “cruciale vragen voor elk land, maar in elke regio ontbreekt het momenteel aan een dergelijk stappenplan”, aldus Wenning.

Hij zei ook dat landen hun riskmanagement zullen moeten versterken en beter voorbereid zullen moeten zijn op natuurrampen. Hij stelde voor dat landen het voorbeeld van de particuliere sector zouden volgen door chief risk officers te benoemen die de verantwoordelijkheid voor natuurrampenrisico’s op zich nemen en “de vraag naar publiek-private partnerschapsoplossingen tot uitdrukking te brengen”. Het opzetten van publiek-private partnerschappen om de verzekeringskloof te verkleinen zal ook van essentieel belang zijn, aldus Wenning.

De verzekeringskloof in de geïndustrialiseerde landen is de afgelopen 40 jaar kleiner geworden. De helft van alle schades is tegenwoordig verzekerd, vergeleken met een kwart in de jaren tachtig. Maar op de ontwikkelingsmarkten blijft meer dan 90% van alle verliezen als gevolg van natuurrampen onverzekerd.   Munich Re merkte op dat eerdere toezeggingen om de financiering van catastroferisico’s te stimuleren, niet volledig zijn nagekomen. “Als onderdeel van het COP-proces hebben de geïndustrialiseerde landen van de wereld een aantal jaren geleden toegezegd om 100 miljard dollar per jaar uit te trekken voor mitigatie- en aanpassingsmaatregelen. Een deel van dit geld zou worden gereserveerd voor oplossingen voor risico-overdracht. Het totale bedrag is echter nog niet bereikt, en partnerschappen met hun regeringen, die essentieel zijn voor het vinden van op de behoeften afgestemde verzekeringsoplossingen voor lage-inkomenslanden, zijn nog niet voldoende ontwikkeld”, aldus de herverzekeraar.

Wenning riep ook op tot marktmechanismen om klimaatgerelateerde innovaties te bevorderen. Munich Re pleitte in het bijzonder voor een CO2-prijs van meer dan 100 dollar per ton tegen 2030, mogelijk gemaakt door handelssystemen met een vaste doelstelling van net-zero-uitstoot tegen 2050. Als tussenoplossing zou in plaats daarvan een CO2-belasting kunnen worden gebruikt, aldus het bedrijf.

“De tijd dringt, maar in veel gevallen ontbreekt nog steeds het betrouwbare kader dat nodig is om het klimaat efficiënt te beschermen. Samen met marktstimulansen kunnen de juiste voorwaarden de ontwikkeling van nieuwe technologieën stimuleren om de wereldeconomie om te vormen tot een klimaatneut rale economie. Een van de belangrijkste prioriteiten van Munich Re – zowel als verzekeraar en als investeerder – is om nieuwe technologieën voor een koolstofarme economie te helpen echte doorbraken te realiseren,” aldus Wenning.