Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) kondigt komst aan van 2.000 nieuwe veilige parkeerplekken voor truckers


Het kabinet wil dat er 2.000 langparkeerplaatsen voor trucks bijkomen langs de belangrijkste routes voor het goederenvervoer. Nu zijn er zo’n 4.200 plekken, maar de praktijk wijst uit dat er veel meer nodig zijn. Volgens minister van Nieuwenhuizen van Infrastructuur worden nu voorbereidingen getroffen voor 800 plaatsen en wordt er nog gezocht naar locaties voor nog eens 1200 parkeerplekken. Het tekort aan beveiligde parkeerplekken is volgens de transportsector het grootst op de routes Venlo-Rotterdam (A16, A58 en A67) en Arnhem-Rotterdam (A15 en A12).

Het gaat om commerciële, beveiligde parkeerplaatsen waar chauffeurs kunnen uitrusten, douchen en een hapje eten. Nu parkeren veel chauffeurs noodgedwongen op plaatsen waar weinig voorzieningen zijn of waar ze dat eigenlijk niet mogen omdat de private truckparkeerplekken bezet zijn. Het Havenbedrijf Rotterdam is al begonnen met de uitbreiding van de truckparking Maasvlakte Plaza. Ook bij de Dordtse Kil bij de A16 en de truckstops Asten-Nobis en de James Cookweg in Venlo komen er beveiligde langparkeerplekken bij.

De transportsector dringt al langer aan op meer beveiligde truckstops. Op onbeveiligde en illegale parkeerplaatsen lopen truckers het risico te worden beroofd, of dat hun lading of diesel wordt gestolen. Ook kunnen migranten daar onopgemerkt in de laadruimte klimmen met het oog een oversteek naar Engeland. Dit alles leidt jaarlijks tot een miljoenenschade.