Minister Jetten: “Verzekeren zonnepanelen op bedrijfsdaken geen groot probleem meer”

Het verzekeren van bedrijfsgebouwen met zonnepanelen op het dak is geen groot probleem. Dat meldt minister Jetten voor Klimaat en Energie op basis van gesprekken met verzekeraars en de zonne-energiesector.”Slechts in enkele gevallen blijkt dat panden met zon-pv-systemen op het dak moeilijk te verzekeren zijn”, meldt de minister aan de Tweede Kamer.


“De afgelopen tijd heeft de sector stappen gezet om de problemen met betrekking tot verzekerbaarheid in relatie tot brandveiligheid bij zon-pv-systemen aan te pakken, om zo de brandveiligheid en daarmee de verzekerbaarheid te verhogen”, vervolgt de minister. “Bijvoorbeeld door het introduceren van kwaliteitskeurmerken en certificeringen voor installateurs. Verzekeraars geven aan dat dit de verzekerbaarheid heeft verhoogd.”

Verder voeren TNO, NIPV en NEN momenteel onderzoek uit naar oorzaken van branden en brandveiligheid bij zonnepanelen. “Dat zal verder bijdragen aan de kennisontwikkeling bij dit thema en daarmee aan de verzekerbaarheid van zon-pv-systemen en het pand”,  verwacht Jetten. De resultaten van het onderzoek worden eind 2023 verwacht.

Glasdeeltjes
De minister stelt tot slot dat het kabinet wel constateert dat schade door glasdeeltjes van zonnepanelen als gevolg van brand moeilijk te verzekeren is. “We zullen bezien of hier nog extra stappen ondernomen moeten worden.”

Het Verbond van Verzekeraars, de Vereniging voor Onderzoek en Advies Milieugevaarlijke stoffen (VOAM) en Stichting Salvage presenteerden begin september het onderzoeksprotocol ‘zonnepaneel incidenten’ zodat alle betrokken partijen weten wie wat moet doen na een incident waarbij zonnepaneeldeeltjes zijn vrijgekomen.

Bron Solar Magazine