Minister Bruins (Medische Zorg) laat veiligheid Nefit-ketels onafhankelijk onderzoeken

 

Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg laat een onafhankelijk bureau onderzoek doen naar de veiligheid van Nefit-cv-ketels, met name het type Nefit Topline.  Dat heeft de bewindsman gisteren laten weten naar aanleiding van Kamervragen over de veiligheid van de ketels, die enige keren in het nieuws zijn geweest. Zo berichtte RTL begin deze maand dat een bepaald type een verhoogd risico heeft op brand en koolmonoxidevergiftiging.

Eerder constateerden experts die in opdracht van RTL onderzoek deden naar de ketels, dat die een verhoogd risico op brandgevaar en koolmonoxidevergiftiging opleveren. Het probleem zit volgens hen in de zogeheten warmtewisselaar. Die zou kan door hitte vervormen en heet rookgas lekken. Ook zou koolmonoxide uit de ketel kunnen ontsnappen. Alleen al in Nederland zijn 128.900 van deze ketels verkocht.  De bewuste ketels zijn geproduceerd tussen 2006 en 2009. Volgens Bruins lijkt het niet aannemelijk dat gebruikers worden blootgesteld aan gevaar op koolmonoxidevergiftiging. Maar op vragen van SP-Kamerlid Beckerman antwoordt hij dat dat door een onafhankelijk bureau nader wordt bekeken.

Nefit heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) eerst 180 incidenten gemeld die te wijten zouden zijn aan de branderklemmen. Daar zijn later nog eens 25 nieuwe meldingen van incidenten met de ketels bij gekomen. Van die 25 is volgens Bruins nog niet bekend wat er precies aan de hand was, maar in het overgrote deel van de gevallen is smelt- of brandschade opgegeven.De minister spreekt het bericht tegen dat Nefit problemen heeft verzwegen. “Voor zover mij bekend heeft Nefit zich gehouden aan de wettelijke verplichtingen voor wat betreft het melden van problemen met cv-ketels. Ook heb ik geen aanwijzingen dat Nefit informatie heeft verzwegen en foutieve informatie heeft verstrekt aan de NVWA over de ketels.”