Minder terrorismeaanvallen in volwassen verzekeringsmarkten, maar wel meer slachtoffers

De frequentie aan terreuraanvallen in de volwassen verzekeringsmarkten is de afgelopen 25 jaar weliswaar sterk afgenomen, maar ze gaan aan de andere kant wel gepaard met meer slachtoffers, zo blijkt uit het recente Terrorism Frequency Report van herverzekeraar Pool Re. Het aantal terrorismeaanvallen ligt dit decennium tot dusver gemiddeld 37% lager dan het gemiddelde in de jaren ’90. En dit terwijl de Global Terrorism Database (GTD) sinds 2011 meer nieuwsbronnen tot zijn beschikking heeft om het juiste aantal terreuraanvallen vast te stellen.

Tegelijkertijd worden de aanvallen meer uitgevoerd in drukke gebieden waardoor het gemiddeld aantal dodelijke slachtoffers met ca. 30% is toegenomen: van gemiddeld 61 per jaar in de jaren ’90 naar 79 dit decennium. Het gemiddelde aantal dodelijke slachtoffers per aanslag is sindsdien zelfs met 316% toegenomen. Dat komt omdat de aanslagen meer en meer verschuiven van politieke en strategische doelen naar drukbevolkte gebieden. Ook is de afgelopen jaren het aandeel van explosieve apparatuur (improved explosive devices) teruggelopen van 49%in de jaren ’90 via 40% in de ‘zero’s ’naar 29% dit decennium, wat heeft geleid tot minder property-schade.

Daar staat tegenover dat het aandeel van brandstichtingsgevallen gestegen van 29% in de jaren’90 naar 47% dit decennium en het aandeel van doden door vuurwapens van 8 naar 11%. Het aantal doden als gevolg van vuurwapens is in dezelfde periode gestegen van 28% naar 46%.  Voertuigen veroorzaakten 18% van de dodelijke slachtoffers in de afgelopen tien jaar (99 in totaal).