Meerdere wereldwijde trends leggen een grotere druk op supply chains

De wens aan goedkope netwerken brengt het gevaar met zich mee dat bedrijven de impact onderschatten van trends die een verhoogd risico met zich meebrengen voor hun wereldwijde productiketen, zo blijkt uit een recent rapport van de Britse riskmanagementorganisatie Airmic, in samenwerking met AIR Worldwide, Gallagher, HDI, Lloyd’s and Sedgwick.

De combinatie van geopolitieke spanningen, de votaliteit van het klimaat en de grotere afhankelijkheid van technologie zetten supply chains onder een grotere spanning dan ooit tevoren. Het rapport waarschuwt ervoor dat het ontkennen van deze risico’s kan leiden tot een catastrofaal incident en daarmee tot een stagnering in de productieketen en reputatieschade voor het bedrijf.

Het onderzoek benadrukt actuele trends die in toenemende mate zorgen voor druk op de supply chains, waaronder lokaal protectonisme en het vertrek van de UK uit de EU, een volatiel en extremer klimaat. Daarbij moet ook gedacht worden aan  de hogere waardeconcentratie aan vervoerde en opgeslagen goederen, de toenemende afhankelijkheid van de hedendaagse geavanceerde technologie,en groeiende connectiviteit, die bedrijven kwetsbaarder maken voor stoomuitval, disruptie in the cloud en cyberaanvallen.

“De meeste bedrijven hebben een goed beeld van hun toeleveranciers, maar hoeveel van hen kijken ook naar de betrowbaarheid en risico’s van de leveranciers van die leveranciers? De wirwar aan relaties is een huidige moderne productieketen is ongelofelijk complex om de eventuele risico’s goed te kunnen ontrafelen”, zegt Richard Cutcher, Research and Development Manager bij Airmic. “Dit rapport is gemaakt om bedrijven te ondersteunen bij het weerbaarder maken van hun supply chain.” Kamban Parasuraman, Principal Engineer bij AIR Worldwide, voegt toe dat bedrijven proactiever de potentiële risico’s binnen hun netwerken in kaart moeten brengen. Dat is voor bedrijven de eerste stap in het  begrijpen van de supply chain-risico’s. De productieketen is een big-data probleem.”