Meerdere onderzoeken naar ingestorte dak AZ-stadion

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) stelt een verkennend onderzoek in naar het deels instorten van het dak van het AFAS stadion van voetbalclub AZ in Alkmaar. Het dak boven de Molenaarstribune kwam zaterdag naar beneden tijdens een storm. Niemand raakte gewond. De raad besluit op basis van de uitkomsten van de verkenning of het tot een volledig onderzoek zal overgaan, aldus een woordvoerder zondag.

Inmiddels heeft AZ bekendgemaakt dat ook ingenieursbureau Royal HaskoningDHV een eigen onafhankelijk onderzoek gaat doen, meldt de NOS.  AZ meldt op de website ook een eigen onafhankelijk onderzoek te gaan doen door ingenieurs- en adviesbureau Royal HaskoningDHV naar het instorten van een deel van het dak. Gisteren hebben de betrokken partijen een plan van aanpak voor het onderzoek besproken.

Een  verkennend onderzoek van de OVV, waarin informatie wordt verzameld en met betrokken partijen wordt gesproken, neemt naar verwachting een tot twee weken in beslag. Een volledig onderzoek van de OVV duurt gemiddeld een jaar. Het terrein van het AFAS Stadion van AZ is voorlopig niet toegankelijk. De club was op het moment dat het dak instortte niet aan het trainen in het stadion. Vanwege de harde wind werd elders binnen getraind.

Ondeugdelijke constructie

De dakconstructie van het AFAS Stadion heeft nooit gedeugd. De constructie werd bij de bouw in 2005-2006 veel te licht uitgevoerd om kosten te besparen, stelt bouw- en brandexpert Ynso Suurenbroek, destijds buitengewoon lid van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. “Een spaghetticonstructie. Ik wacht al dertien jaar tot het in zou storten”, stelt Suurenbroek in het Algemeen Dagblad.

“Met de extra belasting van de zonnepanelen die een paar jaar geleden aangebracht zijn en harde wind vanuit een bepaalde hoek met onderdruk en bovendruk krijg je dit. Maar dat gebeurt alleen als de constructie vanaf het begin te zwak is.” Zijn kritische rapport werd in 2006 evenwel genegeerd.

Suurenbroek stelt dat toenmalig DSB-topman Dirk Scheringa druk uitoefende op de gemeenteraad om groen licht te geven. “Onderaannemers gingen failliet en moesten ook een skybox kopen voor ze überhaupt aan het werk mochten. Wat doe je als het niks mag kosten en je niet verdienen kunt met minder uren werk? Dan zoek je het in het materiaal. Dunner, lichter, goedkoper, minder kwaliteit. Er gingen zelfs geruchten over partijen afgekeurd staal.” De beschuldigingen worden door Scheringa, destijds eigenaar van AZ, stellig van de hand gewezen.  

Suurendonk vindt dat alle stadions van de hand van Midreth, de makers van het AZ-stadion, extra onderzocht moeten worden. Naast het FC Utrecht-stadion is dit bijvoorbeeld ook de Ziggo Dome. “Het is net als met een steekproef. Als je een fout vindt, moet je de hele serie checken. Toeval bestaat in dit soort gevallen niet. Die andere stadions moet je dus ook controleren. Een visuele inspectie alleen is niet genoeg om risico’s te beoordelen. Het lijkt me evident dat als er een stadion instort met een gelijksoortige constructie als de jouwe, dat je dan extra onderzoek doet.”

Bronnen: NOS, AD, NH Nieuws. Een vandaag