Marco Zannoni benoemd tot nieuwe directeur Nationale Crisisbeheersing en Bewaken & Beveiligen bij de NCTV

Marco Zannoni wordt directeur Nationale Crisisbeheersing en Bewaken & Beveiligen bij de NCTV. De benoeming gaat in op 1 november 2021.Zannoni is directeur bij het COT, Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (onderdeel van Aon), waar hij in 1998 als student begon. Als onderzoeker of bestuurlijk adviseur was hij betrokken bij tientallen evenementen, incidenten en crisissituaties. Van de vuurwerkramp in Enschede en de Amsterdamse zedenzaak tot de troonwisseling en de tramaanslag in Utrecht.

Pieter-Jaap Aalbersberg, Nationaal coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid: “Ik ben verheugd dat we Marco Zannoni binnen de NCTV mogen verwelkomen. Hij is gezien zijn ruime kennis, jarenlang ervaring en omvangrijke netwerk als geen ander in staat om de verbinding te maken met onze partners. Zowel in de voorbereiding als in de acute fase. Er is veel werk te doen op het gebied van crisisbeheersing en bewaken en beveiligen.”

Het werkveld van de NCTV en zijn nieuwe portefeuille zijn dus bekend terrein voor hem, al is de focus wel anders. Zannoni zegt daarover: “Jarenlang heb ik als gedreven crisisprofessional, onderzoeker en extern adviseur de publieke zaak gediend. Nu is het moment om dit van binnenuit te gaan doen. Ik kijk er naar uit om samen met andere ministeries, lokale overheden, veiligheidsregio’s, veiligheidspartners en vele sectoren aan de slag te gaan.”

Afscheid

Op LinkedIn schrijft Marco zelf: Wat een dag……Met pijn in het hart ga ik afscheid nemen van Aon en het COT. In de afgelopen 23 jaar heb ik met geweldige collega’s hele bijzondere projecten mogen doen. Letterlijk honderden trainingen, oefeningen, onderzoeken en evaluaties. En natuurlijk de vele acute crises (van de Amsterdamse Zedenzaak tot de aanslag in Utrecht) en mega evenementen (zoals de Troonswisseling en de NSS).

Sinds mijn 19e weet ik niet beter dan deel uit te maken van de crisis community. En altijd vanuit de drive om een bijdrage te leveren aan een veiliger en weerbare samenleving. En dat blijf ik doen. Maar dan nu niet als adviseur van overheden, bedrijven en instellingen, maar als onderdeel van de overheid. Vanaf 1 november word ik directeur Nationale Crisisbeheersing & Bewaken en Beveiligen bij de NCTV. Een zeer uitdagende functie in bijzondere tijden.

In deze functie kan ik mijzelf verder ontwikkelen en verder bouwen aan het vakgebied. Na vele jaren als extern adviseur is nu het moment gekomen om van binnenuit bij te dragen. Ik kan in deze rol mijzelf verder ontwikkelen en actief bijdragen aan de ontwikkeling van ons vakgebied.

Ik zie uit naar de samenwerking met mijn nieuwe collega’s binnen de NCTV & Justitie en Veiligheid. En ik zie uit naar de samenwerking met tal van partners binnen en buiten de overheid: internationaal, nationaal, regionaal en lokaal. In het werken aan het versterken van de stelsels bewaken en beveiligen & crisisbeheersing en in het voorbereiden en reageren op mogelijke crises. Verbinden op de inhoud met respect voor elkaars rol: het werken als één community.
Ik verlaat Aon/COT op moment dat we er goed voor staan. Binnen Aon Global Risk Consulting staat onder leiding van Alex van den Doel een prachtig team. Onderdeel hiervan is een stevige groep crisis professionals van het COT (olv Menno Jansen) en een breed resilience team (olv Abderrahman Kaouass) waarin we de wereld van risicomanagement, BCM en crisismanagement verbinden.

Het was en is een voorrecht om met zoveel boeiende mensen te hebben kunnen werken in al die jaren. Mijn dank is groot! En met velen van jullie blijf ik dat ook, maar dan in een nieuwe rol.De reacties die ik krijg zijn overweldigend en raken mij diep.””