Mannelijke automobilist voelt zich veiliger op de weg dan vrouwelijke bestuurders

Een groot deel van de Nederlandse automobilisten stapt nog steeds niet helemaal zorgeloos de auto in. Het blijkt dat mannen zich veiliger voelen in het verkeer dan vrouwen, terwijl mannen vaker een ongeval hebben gehad. Uit onderzoek blijkt dat een gevoel van onveiligheid, bij zowel mannen als vrouwen, voornamelijk komt vanwege het weinige vertrouwen in de rijvaardigheden van anderen.

Er zijn enkele situaties waarin automobilisten het verkeer als onveiliger ervaren dan gebruikelijk. In de top vijf situaties worden respectievelijk de rijvaardigheden van anderen (64%), een laagstaande zon (57%), gladheid op de weg (55%), slecht weer (48%) en rijden in het donker (31%) genoemd.

Opmerkelijk is dat vrouwen zich in meer van deze situaties onveilig voelen dan mannen. Over het algemeen voelen mannen zich dan ook significant veiliger in het verkeer en geven dit gevoel gemiddeld een 7,4. Bij de vrouwen ligt dit cijfer lager met een 7,1 als gemiddelde. Dit blijkt uit recent onderzoek van Mio, leverancier van dashcams en auto & fiets-navigatiesystemen.

Veiligheidsmaatregelen

Opvallend is dat meer dan de helft van de ondervraagde mannen eens betrokken is geweest bij een ongeval (52%) n. In het geval van de vrouwen gaat dit om slechts 41%.  Daar staat wel tegenover dat mannen significant meer veiligheidsvoorzorgsmaatregelen treffen. Denk hierbij aan het gebruiken van parkeersensoren (mannen 43%; vrouwen 30%)  en een achteruitrijcamera (mannen 32%, vrouwen 23%), het beschikken over sensoren die waarschuwen als iemand buiten de baan rijdt (mannen 23%, vrouwen 10%) of een auto winterklaar maken (mannen 38%, vrouwen 30%).

Uit het onderzoek van Mio blijkt ook dat 40% van de ondervraagde Nederlandse automobilisten aangeeft een dashcam te bezitten of er geïnteresseerd in te zijn (40%). Met dashcams kan het gedrag van anderen worden gemonitord, omdat hiermee zowel de situatie voor als achter de auto wordt gefilmd.

Bron: Rijschool Pro