Leo de Boer (Verbond) bij boekpresentatie ‘Leven met risico’s’ van Gijs Rebel: “Goed dat vak van risicoadviseur op de kaart wordt gezet”

 

Afgelopen vrijdag 28 september jl. ontving Leo de Boer, directeur Schade van het Verbond van Verzekeraars, het eerste exemplaar van het boek ‘Leven met risico’s’ dat is geschreven door Gijs Rebel, die bijna zijn hele leven werkzaam is geweest als risicodeskundige. Tijdens een door enkele tientallen branchegenoten en familieleden bijgewoonde boekpresentatie in het InsuranceLAB  bij het Verbond van Verzekeraars in Den Haag, hield De Boer een kort praatje.

Daarin stelde hij onder meer dat ‘risico’s het hart van het verzekeringsvak vormen’. “Risico’s daar gaat het om. Verzekeraars verzekeren voor honderden miljarden allerlei risico’s en daardoor kan de maatschappij door. En als er dan in het nieuws komt dat bepaalde risico’s niet langer verzekerbaar zijn, dan in Leiden in last.”

Tot Gijs Rebel zei hij: “Daarom is deze kennisoverdracht zo belangrijk. Het is dan ook goed dat dit boek er is. Daarmee zet je het vak van risicoadviseur op de kaart en geef je inzicht in het werk van alledag. Dat is belangrijk, zeker in het licht van allerlei nieuwe risico’s die ontstaan door klimaatverandering en nieuwe technologieën, waardoor er werk aan de winkel is voor risicodeskundigen.”

 In zijn(autobiografisch) boek blikt Rebel terug op zijn werk als risicodeskundige en beschrijft hij zijn ervaringen rondom bedrijfsbezoeken in twintig landen; eerst in loondienst en later als zelfstandig ondernemer. Het boek bevat niet alleen spannende anekdotes, maar geeft hij ook een inkijk in het werk en leven van een risicodeskundige en draagt hij ook bij aan kennisoverdracht aan de nieuwe generatie risicodeskundigen.

In een korte presentatie benadrukt hij onder meer dat je je als risicoadviseur moet aanpassen aan je omgeving en zeker in het buitenland enkele woorden van de lokale taal spreken. Ook stond hij kort stil bij een ‘spannend gesprek’ dat hij ooit heeft gehad met een bedrijfseigenaar op de Antillen, die hem ietwat dreigend toesnauwde” Who the fuck do you think you are to tell me that my sprinklerpumps are not OK”.  Zijn antwoord: “Well Sir, I’m Gijs rebel, being the fucking authority having jurisdiction for sprinkler assessments. Please be so kind tot convince me that my assessment is wrong.”  Twee jaar later waren de nieuwe pompen geïnstalleerd.

Rebel sloot zijn presentatie af met enkele ‘dromen’ die hij heeft:

  • Dat een manager inziet dat risicoverhogende situaties door hem veroorzaakt zijn!;
  • Dat niet-zelfredzame personen in een veilig gebouw kunnen verblijve0;
  • Dat mensen in nood veilig kunnen vluchten;
  • Dat fabrikanten van bouwmaterialen duidelijk aangeven welke risico’s er zijn wanneer hun product wordt toegepast
  • Dat goede, veilige gebouwen en procesontwerpen ondersteund worden door brandveiligheidsarchitecten!

Het boek is te bestellen bij de reguliere boekhandel of bij de uitgeverij Boekscout (www.boekscout.nl): ISBN: 978-94-0224-593-6. De prijs is 20 euro.

Foto’s Verbond, Gijs Rebel