Lector Brandpreventie: Kwart minder doden woningbranden door gebruik brandveiliger bankstellen en matrassen

0

Het aantal doden als gevolg van een woningbrand kan met zeker 25% omlaag als fabrikanten van bankstellen en matrassen brandveiliger producten op de markt brengen. Een speciale werkgroep bestaande uit de brandweer, het ministerie van VWS en Nederlandse brancheorganisaties buigt zich sinds kort over het vraagstuk. Volgens René Hagen, lector Brandpreventie bij de Brandweeracademie van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) en projectleider van een Europees onderzoek naar brandveiliger meubilair, is de beschikbare vluchttijd in woningen sterk gedaald door de vele meubels met kunststofschuim (veelal PUR).

Hagen: “Het blijkt dat bij zeker 25% van de woningbranden brandbare bankstellen of matrassen de oorzaak zijn. We voeren in Nederland samen met het ministerie van VWS sinds kort gesprekken met de meubelbranche. Gelukkig is Ikea, één van de grootste leveranciers van meubels, wel heel voortvarend met het brandveilig maken van hun meubilair. Maar er zijn nog altijd producenten die zich hierover minder bekommeren. Zij stellen dat de bank of het matras niet uit zichzelf gaat branden en dat dit daarom niet hun verantwoordelijkheid is. “Tegelijkertijd weten we nu dat schuimvulling tegen relatief weinig meerkosten kan worden voorzien van een brandwerend tussenlaagje.’’

Reactie meubelbranche

Ook de meubelbranche heeft haar standpunt naar buiten gebracht. Directeur Kees Hoogendijk van branchevereniging voor Interieurbouw & Meubelindustrie CBM zegt dat er al langer contact is met René Hagen over dit onderwerp. “Wij zijn, net als René Hagen, tegenstander van chemische brandvertragers in meubelen. Want die zijn slecht voor het milieu en de gezondheid, ook voor brandweerlieden. Natuurlijk zijn wij bereid om meubilair brandwerender te maken en dan spelen kosten wat ons betreft geen rol. Maar dan moet Hagen wel met materiaal komen waarmee hij kan bewijzen dat die inderdaad brandwerend is. Dat heeft hij tot dusverre niet gedaan.”

Hagen in een reactie: “Er zijn milieuvriendelijke materialen op de markt die de brand kunnen vertragen dan wel de omvang kunnen beperken. De brandweer kan bij de meubelbranche aangeven aan welke brandveiligheidseisen het materiaal moet voldoen. Het is echter aan de branche zelf te bepalen hoe zij aan deze eisen wil voldoen. Het is niet aan de brandweer om voor te schrijven welk materiaal de branche moet toepassen.”

Laat een reactie achter