Landelijk Operationeel Team Corona voor maximale ondersteuning veiligheidsregio’s

Afgelopen week is met vereende krachten en onder aansturing van de Raad van Commandanten en Directeuren Veiligheidsregio (RCDV) en het Landelijk Operationeel Coördinatiecentrum (LOCC) het Landelijk Operationeel Team Corona (LOT-C) opgestart. Dit multidisciplinaire team bestaat uit een vertegenwoordiging van tal van organisaties, zoals Defensie, politie, provincie, brandweer en het IFV. Het team opereert vanuit de brandweerkazerne in Zeist.

IJle Stelstra, algemeen directeur van het IFV, heeft de leiding over het LOT-C: “Je kunt ons team zien als het ondersteunende dienstencentrum voor de veiligheidsregio’s tijdens de coronacrisis. Het LOT-C is toegevoegd aan de nationale crisisstructuur. Er is sprake van een unieke samenwerking en samen met onze partners zetten wij alles op alles om de veiligheidsregio’s maximale ondersteuning te bieden. De coronacrisis is ernstig en is er één van de lange adem. Wij zijn dan ook voor een langere periode – zolang het nodig is – in de lucht.”

Kernactiviteiten

Het LOT-C fungeert als vraagbaak voor de aanpak van het coronavirus en zoekt hierbij aansluiting bij bestaande crisisstructuren. Het verbindt de betrokken veiligheidspartners, vertaalt behoeften naar toepasbare producten en ondersteunt het openbaar bestuur en de veiligheidsregio’s in de samenwerking en uitvoering van de aanpak van corona. Daarnaast ligt de focus op het beheersen van de gevolgen die ontstaan door de maatregelen die worden getroffen.

LCMS als basis

Het LOT-C onderhoudt de verbinding met alle veiligheidsregio’s, hulpdiensten en de rijksoverheid. Vragen die binnenkomen worden beantwoord door deskundigen uit de verschillende secties: Gezondheid en zorg, Continuïteit en schaarste, Scenario’s, plannen en handelingsprotocol, Bestuurs- en partnersamenwerking, Samenleving en veerkracht in beeld en het Knooppunt informatie en communicatie.

In LCMS is de LOT-C-omgeving beschikbaar. Via deze omgeving is te vinden aan welke producten het LOT-C momenteel werkt, welke producten van het LOT-C er te vinden zijn en welke ondersteunende vragen, behoeften en wensen er al zijn. Verder wordt er gewerkt aan een actuele lijst van veelgestelde vragen en antwoorden. Deze lijst wordt periodiek ter beschikking gesteld aan de veiligheidsregio’s en crisispartners.

Foto Ijle Stelstra: IFV