Kwart Nederland vreest huis kwijt te raken bij baanverlies

Een op de vier woningeigenaren maakt zich zorgen of ze hun huis nog wel kunnen betalen als ze hun baan kwijtraken. Drie van de vijf geven aan dat zij de gevolgen van baanverlies voor de hypotheek moeilijk kunnen overzien. Dat blijkt uit onderzoek van Munt Hypotheken onder  meer dan duizend Nederlanders met een hypotheek.  

Volgens directeur Ellen Hensbergen zijn die zorgen begrijpelijk gezien de actualiteit. De zorgen door de economische ontwikkelingen van afgelopen weken blijkt nóg een stuk groter in de horeca. Maar liefst 46% van de horecamedewerkers heeft zorgen over het moeten verlaten van hun huis wanneer ze hun baan verliezen.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 45% zegt zelf actie te ondernemen om hypotheeklasten te kunnen betalen bij baanverlies. Ruim een derde zou meteen contact opnemen met de  hypotheekadviseur. Aanzienlijk minder mensen zoeken contact met hun hypotheekverstrekker. “Terwijl juist bij de verstrekker kansen liggen om goede afspraken te maken”, vertelt Hensbergen. “Er is vaak meer mogelijk dan mensen op voorhand denken. Daarom is het ook zo essentieel om snel contact op te nemen.”

Die zorgen over baan en huis zijn een stuk minder groot onder mensen die een vitaal beroep uitoefenen. Daar ervaart een kwart van de mensen stress over het scenario werkloosheid. Ook de angst om het huis bij werkloosheid te verlaten is in deze sector een stuk minder aanwezig. 74% van de mensen maakt zich er niet of nauwelijks zorgen over.