Kredietverzekeraar Euler Hermes voorspelt dat het aantal faillissementen in Nederland bovengemiddeld gaat toenemen in 2020

Het aantal faillissementen gaat in ons land het komende jaar sterker stijgen dan elders in West-Europa, maar minder dan het wereldwijde gemiddelde. Dat blijkt uit de onlangs gepubliceerde Global Insolvency Outlook 2020 van Euler Hermes. In West-Europa krijgt Nederland het volgens de verzekeraar qua faillissementen het zwaarst te verduren in 2020, samen met Ierland en Denemarken. Het rapport gaat uit van een stijging van het aantal faillissementen in Nederland met 5% procent, tegen gemiddeld 1,7% stijging in West-Europa. Het aantal faillissementen stijgt wereldwijd  met 6% in 2020, tegen negen procent vorig jaar. Azië gaat op kop met een toename van 8% (China: +10%, India +11%).

Walter Toemen, directeur Risk van Euler Hermes Nederland: “Overall doen we het economisch gezien relatief goed, maar tegelijkertijd zijn we als exportland bovengemiddeld gevoelig voor wereldwijde onzekerheden.” De uitkomst over 2019 werd volgens Euler Hermes gekenmerkt door twee sleutelfactoren: “Het lagere tempo van de economische groei en het hogere niveau van onzekerheid als gevolg van politieke onrust en handelsdisputen. Bedrijven zagen niet alleen een lagere vraag, maar ook zwakkere handel in goederen en waarde. Met als gevolg lagere productie en toegenomen prijsconcurrentie. Preventieve voorraden (brexit) en overproductie (automotive) komen vaker voor. Tevens was in een aantal landen sprake van de invoering van nieuwe insolventieprocedures die het aantal faillissementen verhoogde.”

Hoewel de groei van de faillissementen in West-Europa naar verwachting beperkt blijft, is de kans op grote faillissementen volgens Toemen juist hier het grootst. “De impact daarvan is heftig. Het raakt vaak forse delen van ketens. Als we kijken naar faillissementen van grote bedrijven met een omzet boven de €50 miljoen, dan nam West-Europa vorig jaar veruit het grootste deel voor zijn rekening.”

Duitsland en VK

Euler Hermes verwacht dat de faillissementen in Duitsland dit jaar toenemen met 3 procent. Toemen: “Er zijn vooral zorgen rondom de industriële sector (maakbedrijven) en met name de toeleveringsketen van de auto-industrie.”

Ook voor het Verenigd Koninkrijk wordt een stijging voorzien van 3%. “Omdat de verkiezingen een deel van de onzekerheid hebben weggenomen, is er voor de korte termijn ruimte voor een economische opleving. Daar staat tegenover dat prijzen zullen dalen om van de te hoge voorraden die zijn ontstaan af te komen.” Volgens het onderzoek zal in 2020 het aantal faillissementen n vier van de vijf landen toenemen en is er sprake van het derde opeenvolgende jaar van toename van het aantal faillissementen.

Klik hier voor het volledige onderzoek: Global Insolvency Outlook 2020