Kredietverzekeraar Atradius waarschuwt voor toename van supply chain-fraude tijdens covid-19 pandemie

Kredietverzekeraar Atradius heeft een toename geconstateerd van fraudeurs die zich voordeden als bedrijven tijdens de Covid-19-pandemie. “Opportunistische fraudeurs hebben verstoring van het normale handelsverkeer tijdens lockdowns benut. Fraudeurs profileren zich als kredietwaardige bedrijven en zoeken nieuwe leveranciers voor legitieme bedrijven. Leveranciers die door de oplichting zijn betrapt overhandigen de goederen  maar facturen blijven zijn onbetaald.

Simon Rockett,  head of risk underwriting bij Atradius UK, zegt dat de pandemie nieuwe kansen heeft gecreëerd voor fraudeurs en dat fraude onder valse namen is toegenomen. Hij waarschuwde bedrijven om de legitimiteit van nieuwe supply chains te controleren, zelfs in deze ongebruikelijke tijden. “Lockdown-maatregelen hebben voor veel bedrijven de normale bedrijfsvoering veranderd, waaronder sluitingen, een plotselinge daling van de vraag en verstoring  van de supply chain. Dientengevolge zijn bedrijven actief op zoek naar nieuwe klanten voor hun goederen en diensten en zullen ze dit in toenemende mate doen naarmate het land uit de lockdown komt.”

Hij vervolgt: “De zorg is dat de gretigheid om zaken te doen ertoe zal leiden dat bedrijven minder voorzichtig zullen worden in hun benadering van due diligence en daardoor een grotere kans lopen om het slachtoffer van fraude te worden. Daar zijn fraudeurs ook bewust naar op zoek.”   Atradius stelt  dat alle sectoren zijn getroffen door de toename van identificatiefraude, inclusiefvoor  bouwmaterialen en metalen, hoewel dit vaker voorkomt bij bederfelijke goederen. “Geen enkele sector is immuun.”

Simon  Rockett zegt dat bedrijven alert moeten zijn op signalen en het personeel moeten trainen hierin moeten trainen. “Enkele van de meest essentiële controles duren slechts enkele ogenblikken en kunnenbedrijven behoeden voor de pijn om in de val van de fraudeur te trappen. Controleer bijvoorbeeld de afleverlocatie op een kaart en vraag uzelf af of dit een haalbare locatie is voor het bedrijf waar u vermoedelijk mee te maken heeft. We hebben gevallen gezien waarin chauffeurs wordt gevraagd om af te leveren in een steegje, een in onbruik geraakte tuin en zelfs aan de kant van de weg. “