KNMI: Nederlands klimaat meer opgewarmd dan wereldgemiddelde

Uit het klimaatdashboard van het KNMI blijkt dat de temperatuur in ons land in de afgelopen dertig jaar met 1,1 °C is toegenomen. Dat is ruim twee keer zoveel als de toename van het wereldgemiddelde. Sinds het begin van de metingen in 1901 is de jaartemperatuur met ruim 2 °C toegenomen. Dat blijkt uit het klimaatdashboard van het KNMI.

Hoofddirecteur Prof. Gerard van der Steenhoven: “Klimaatverandering is geen abstract begrip meer, maar iets wat je bent gaan merken in je dagelijks leven. Denk bijvoorbeeld aan afgelopen zomer. Nog nooit eerder hadden we zoveel warme dagen achter elkaar meegemaakt. En elk jaar schaatsen is niet meer vanzelfsprekend. De opwarming van de aarde en daarmee ook van Nederland gaat maar door. We moeten nú de uitstoot van broeikasgassen stoppen om die opwarming te beperken. Maar zelfs bij het beperken van de uitstoot ontkomen we niet aan maatregelen om Nederland klimaatbestendig te maken.” 

Meer hitte, minder ijsdagen

Wanneer je het gemiddelde weer van 1991-2020 vergelijkt met het gemiddelde weer van 1961-1990, zie je dat het Nederlandse klimaat aan het veranderen is. De temperatuur is de afgelopen dertig jaar in alle seizoenen toegenomen, in vergelijking met de periode 1961-1990. De toename is het grootst in de lente (1,5 °C) en het kleinst in de herfst (0,7 °C).

Weerextremen zijn de laatste dertig jaar sterk veranderd. In de periode 1961-1990 waren er nog gemiddeld tien ijsdagen per jaar, nu zijn dat er nog circa zes per jaar. Het aantal tropische dagen is toegenomen van gemiddeld twee naar vijf dagen per jaar. Ook het aantal zomerse dagen is gestegen van 19 naar 28 dagen per jaar. De temperatuur van de koudste winterdag en van de warmste zomerdag van het jaar is toegenomen met respectievelijk 1,6 en 1,9 °C.

Wereldtemperatuur

Niet alleen Nederland warmt zo snel op. Over het algemeen zien we dat heel Europa sneller opwarmt dan de rest van de wereld. De winters waren zachter doordat de wind vaker uit het westen komt. De lentes en zomers zijn extra opgewarmd door toename van de zonnestraling en afname van luchtvervuiling.

In het klimaatakkoord van Parijs zijn in 2015 wereldwijd doelen afgesproken om de uitstoot van broeikasgassen terug te brengen om de opwarming van de aarde te temperen. Tijdens die klimaattop is afgesproken om de opwarming mondiaal beperkt te houden tot maximaal 2 graden en te streven naar 1,5 graad ten opzichte van het pre-industriële tijdperk.

 Verbond over gevolgen klimaatverandering

Timo Brinkman (Verbond van Verzekeraars) maakt zich binnen de sector hard voor de gevolgen van klimaatverandering: “Nauwere samenwerking met klimaatexperts zorgt voor inzicht en oplossingen om schade door meer extreem weer zoveel mogelijk te voorkomen.”

Volgens Brinkman is het bijhouden van betrouwbare data over het klimaat belangrijk voor verzekeraars, want zij spelen een belangrijke rol in de risico-inschatting van schade bij hun klanten door klimaatverandering. Denk bijvoorbeeld aan productontwikkeling en preventie-adviezen. Met snelle en accurate weersvoorspellingen kunnen verzekeraars klanten ook gericht waarschuwen en de schadeafhandeling tijdig opschalen.

Strategische samenwerking

“Als brancheorganisatie faciliteren wij verbinding en kennisdeling tussen verzekeraars en klimaatexperts. Zo ondersteunen wij verzekeraars, en daarmee indirect hun klanten, met het omgaan met klimaatverandering. Dit doen wij door steeds meer samenwerking met onder andere het KNMI.”

Tot slot geeft Brinkman alvast iets prijs over de plannen voor 2021: “We zijn aangesloten op de nieuwe KNMI-klimaatscenario’s 2021. Daarnaast verwachten we dit voorjaar samen met het KNMI, Climate Adaptation Services en Wageningen University een klimaatmonitor uit te brengen. Maar dat is nog lang niet alles. Volgende maand vertellen we meer over onze strategische samenwerking, dus stay tuned!”