Keurmerk studentenkamers Maastricht brengt brandveiligheid in kaart

 

Maastricht krijgt als eerste Nederlandse studentenstad een breed keurmerk voor studentenkamers. Het ‘Prettig Wonen-keurmerk’ moet onder andere duidelijk maken hoe het gesteld is met de brandveiligheid.Hangen er rookmelders en brandblussers in het studentenhuis? Staat de huurprijs wel in verhouding tot het gebodene en kloppen alle vergunningen wel? Voor studenten is het vaak moeilijk om hier zicht op te krijgen, zeker wanneer vanuit het buitenland wordt gezocht.

Om te laten zien dat kwaliteit van en leefbaarheid om studentenhuizen een gezamenlijke verantwoordelijkheid is, lanceren de Vereniging Verhuurders Woonruimten Maastricht (VVWM) en Stichting Studentenhuisvesting Maastricht (SSHM) in mei een ‘Prettig Wonenkeurmerk’. Zowel particuliere verhuurders als woningcorporaties doen mee met dit initiatief, net als universiteit, hogeschool, gemeente, brandweer, studenten en buurten.

Betrouwbaar

Maastricht is straks de enige studentenstad met zo’n breed opgezet keurmerk (in Nijmegen loopt een proef met een keurmerk op kleinere schaal). In steden met kamernood werkt het niet, legt voorzitter Huib van Gastel van VVWM uit. “Daar komen verhuurders weg met hoge huurprijzen. In Maastricht is veel meer aanbod, dus is het voor particuliere verhuurders belangrijk om jezelf als betrouwbaar in de markt te zetten. Als er voldoende eigenaren meedoen met het keurmerk, moeten de ‘boefjes’ uiteindelijk vanzelf overstag.”

Wanneer een verhuurder zich aanmeldt volgt een uitgebreide controle, waarin het hele pand in kaart wordt gebracht. Handig is dat ook de brandweer zo een plattegrond krijgt, zodat die weet hoe het pand in elkaar zit en hoeveel bewoners er zijn. Tegenover de keurmerkkosten staat een korting op verzekeringen.

Bron: Limburger; Brandveilig.com