Keuringsinstantie Kiwa SCM gaat onveilige keyless entry-systemen afkeuren

 

Kiwa SCM, de keuringsinstantie voor autobeveiliging,  gaat vanaf begin volgend jaar auto’s met een onveilig ‘keyless entry-systeem’ afkeuren. De maatregel geldt alleen bij nieuwe aankopen en dus niet met terugwerkende kracht, zo zegt de dienst tegen NOS. Veel auto’s hebben zo’n contactloos ontgrendelingssysteem waarmee de auto automatisch wordt ontgrendeld als de fysiek hierbij in de buurt komen, maar het systeem van veel modellen is niet veilig. Mede daardoor neemt het aantal inbraken in en diefstallen van auto’s met zo’n systeem toe. Dat signaleren diverse organisaties waaronder de ANWB en de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc), al ontbreken harde cijfers. Dieven kunnen met simpele apparatuur een signaal aan de ‘slimme sleutel’ van de eigenaar ontlokken en zo de auto ontgrendelen.

Volgens de keuringsinstantie zijn bijna alle auto’s van 2017 of ouder met zo’n beveiligingssysteem makkelijk te hacken. Dit kan bijvoorbeeld door het signaal van de sleutels te versterken. Er bestaan wel veiligere sleutels, maar bijvoorbeeld waarbij het pasje beweging moet detecteren voordat het een signaal uitzendt veel fabrikanten gebruiken die niet. Afkeuren kan problemen geven bij het verzekeren van het voertuig, vooral bij duurdere wagens, omdat verzekeraars daarvoor extra eisen stellen bij het afsluiten van een verzekering.

Het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit denkt dat het manipuleren van het keyless entry-systeem inmiddels vaker gebeurt dan ‘het intikken van een ruitje’. Het systeem waarbij het slot dankzij een RFID-chip in de sleutel automatisch wordt ontgrendeld is met name bij auto’s uit 2017 en ouder kinderlijk eenvoudig te kraken (skimmen). “Het is geen kwestie of je auto gehackt wordt, maar wanneer”, zo zegt Wouter Verkerk in het AD. Hij heeft hij nog een tip voor automobilisten met zo’n sleutel. “Laat de keyless entry gewoon uitzetten.”