Kabinet wil verbod van appen op de fiets

Als het aan het kabinet ligt, is het vanaf 1 juli 2019 verboden om te bellen en appen op de fiets. De ministers Van Nieuwenhuizen en Grapperhaus hebben een voorstel klaar. Belangstellenden kunnen nu eerst hun mening geven en daarna gaat het voorstel naar de Tweede Kamer. Het verbod was al verschillende keren aangekondigd.Van Nieuwenhuizen wijst erop dat fietsers die met hun telefoon bezig zijn een groter risico lopen op een ongeluk.

De wijziging strekt zich niet alleen uit tot fietsers, maar betreft ook trambestuurders en bestuurders van alle gehandicaptenvoertuigen. Alle overige bestuurders vielen al onder het verbod. “Met dit besluit wordt een duidelijke en consistente norm gesteld: als je een voertuig in het verkeer bestuurt, wat voor voertuig dat ook is, dien je geen mobiel elektronisch apparaat vast te houden”, aldus de minister, die de  aanpassing “’een duidelijke en consistente norm noemt die bovendien tegemoetkomt aan een “dringende maatschappelijke wens.’

 

 

Naast de uitbreiding van het verbod tot bestuurders van alle voertuigen wordt ook de term ‘mobiele telefoon’ uitgebreid tot ‘mobiel elektronisch apparaat’. Volgens het kabinet vallen in elk geval tabletcomputers, digitale foto- en videocamera’s, e-readers, laptops, mobiele navigatieapparaten, mobiele televisies en mediaspelers met een video- of audiofunctie eronder.