Jongeren minder vaak betrokken bij ongelukken op het spoor

De afgelopen tien jaar waren jongeren onder de 20 jaar betrokken bij 48 van de 417 ongelukken op overwegen. Dat is 11,5 procent. In de tien jaar daarvóór was dat nog 17,7 procent, concludeert ProRail na langjarig onderzoek, meldt NOS.Ouderen waren de laatste jaren juist relatief vaker betrokken bij ongelukken bij een spoorwegovergang. De afgelopen tien jaar waren 80-plussers betrokken bij 8,3 procent van de spoorongevallen, terwijl dat om de tien jaar daarvoor nog 1,5 procent was.

In totaal nam het aantal ongelukken op het spoor de laatste decennia sterk af. De afgelopen tien jaar waren er 417 ongelukken, terwijl het tussen 1988 en 1997 nog 1435 keer misging. Er komen steeds minder spoorwegovergangen en de beveiliging van de resterende overgangen wordt steeds beter. Volgens ProRail komt de afname ook door de veiligheidscampagnes die het spoorbedrijf de afgelopen jaren voerde.

In totaal zijn er zo’n 1900 spooroverwegen in Nederland, waarvan 95 procent beveiligd is met bijvoorbeeld lichten, alarmbellen en/of spoorbomen. Dertig jaar geleden waren er veel meer overwegen, 3000, waarvan de helft beveiligd was

Bron NOS