Interesse in captives en schadepreventie neemt toe bij Europese riskmanagers vanwege verhardende markt

De wereldwijd verhardende verzekeringsmarkt heeft bij Europese riskmanagers de interesse in captives (eigen verzekeraars) en schadepreventie fors doen toenemen, vertelt FERMA-president Dirk Wegener op basis van de uitkomsten van Ferma’s 2020-rapport onder de leden.  Hieruit komt onder meer naar voren dat 90% van de ondervraagde risk- en insurancemanager  bezorgd is over beperkingen en uitsluitingen van specifieke nieuwe risico’s naarmate de verzekeringsmarkt verhardt, maakt 88% zich zorgen over zwaardere omstandigheden in het algemeen en 68% over de concentratie op de verzekeringsmarkt

Maar misschien wel de meest opvallende bevinding van het onderzoek is een enorme toename van de interesse in captives. Ongeveer 43% van de respondenten overweegt deze optie in 2020, vergeleken met slechts 15% in 2018. Iets meer dan een kwart (27%) zegt een bestaande captive te gebruiken voor moeilijk te plaatsen risico’s, vergeleken met 1% in 2018. Ondertussen is 16% van de risicomanagers van plan een nieuwe (her) verzekeraar voor eigen rekening te creëren, vergeleken met 14% in 2018.

 Deze bevinding toont de aantrekkelijkheid van captives aan wanneer de kosten voor het verzekeren van risico’s moeilijk of erg duur worden. Het versterkt Ferma’s nadruk op de waarde van captives als een echt riskmagementtool voor organisaties. Zo’n 37% van de risicomanagers blijft vertrouwen tonen in captives ”, zegt Ferma.“Captives zijn een efficiënte tool voor risicomanagement, dat ERM en verzekeringsmogelijkheden kan samenbrengen, vooral als het nodig is om een ​​duidelijk inzicht te hebben van risicoblootstelling. In een harde verzekeringsmarkt moeten risicomanagers mogelijk gevoelige beslissingen nemen over het financieren van meer risico’s via  een captive vanwege de acceptatiebeperkingen of prijzen op  de markt.”