Inspectie elektrisch materieel op brandrisico conform NTA 8220

De NTA 8220 ‘Methode voor het beoordelen van elektrisch materieel op brandrisico’ is kort voor de jaarwisseling door NEN gepubliceerd. In aansluiting daarop heeft Stichting SCIOS Scope 10 ontwikkeld: Inspectie elektrisch materieel op brandrisico conform NTA 8220.

AREPA Inspexx, Van der Heide Inspecties, Parkstad Inspecties en Synorga zijn onlangs als eerste gecertificeerd voor de nieuwe Scope 10 binnen de installatietechnische certificeringsregeling van de Stichting SCIOS. De Scope vindt zijn wortels onder meer in de NTA 8220 en is een belangrijke pijler hiervan, aldus Ed Jalink, directeur AREPA Inspexx,  en John de Weerd, senior accountmanager bij  Van der Heide Inspecties). “DE De certificatie van dit type brandveiligheidsinspectie kon daarna verder worden uitgerold. Waarschijnlijk zijn er op dit moment inmiddels al meer inspectiebedrijven gecertificeerd, want de animo daarvoor is groot. De nieuwe beoordelingsmethode voor de brandveiligheid van elektrisch materieel in gebouwen mag overigens ook worden toegepast door inspectiebedrijven die niet gecertificeerd zijn, zo benadrukte NEN bij de presentatie van de eerste NTA 8220.”

Geen vervanging

Jalink en De Weerd benadrukken dat een brandveiligheidsinspectie volgens de NTA 8220-methode geen vervanging is van de bestaande NEN 3140-inspecties, die kunnen worden gecertificeerd binnen de Scopes 8 en 9. En ook niet van de NEN 1010-inspectie bij oplevering van nieuw aangelegde installaties. Bij dergelijke inspecties wordt anders naar de ET-installaties gekeken, dan bij het dagelijks gebruik ervan in de praktijk. Wel kunnen de afzonderlijke inspecties in combinatie met elkaar worden uitgevoerd. In dat geval hoeft een deel van de metingen en verrichtingen maar één keer te worden uitgevoerd. Volgens Jalink en De Weerd zal er komende jaren meer vraag komen naar gecertificeerde inspecties. Lees hierover meer in Mag1010 nr 1 van dit jaar.