Independer waarschuwt voor zakkenrollers op Koningsdag/nacht

Na twee coronajaren kunnen we weer volop met zijn allen Koningsdag vieren. In het oranje gekleed met een drankje in de hand kunnen we de drukte opzoeken. Maar in een mensenmassa kunnen ook zakkenrollers gemakkelijk toeslaan. In typische Koningsdag steden zoals Amsterdam en Utrecht moet je vooral op je spullen letten in het stationsgebied. In een stad als Den Haag moet je vooral in drukke winkelgebieden in het centrum oppassen. Dit blijkt uit een analyse van Independer op basis van politiedata.  

In Amsterdam waren in 2019 nog 4409 mensen het slachtoffer van zakkenrollers. Dat daalde in 2021 naar een totaal van 1491. “Dat is een daling van maar liefst bijna twee derde. Een logische verklaring zijn natuurlijk de maatregelen rondom corona. Het was simpelweg minder druk op straat en er waren geen grote evenementen”, legt Independer verzekeringsexpert Michel Ypma uit. “Maar nu gaan we er weer met zijn allen op uit. Check dus goed of jouw spullen voor diefstal zijn verzekerd bijvoorbeeld met een buitenhuisdekking”.     

In deze wijken moet je uitkijken

In Utrecht moet je vooral op je spullen passen bij het NS-station, Hoog-Catharijne en de Jaarbeurs. Daarna komen de Mariaplaats en de Lange Elisabethstraat. In Den Haag staat het centrumgebied rond de Zuidwal al drie jaar op kop en staat het stationsgebied pas op de derde plaats. In Amsterdam werden in 2019 nog 397 mensen op en rondom het station gerold. Dat was in 2021 gedaald naar 164. Op de tweede plaats staat in de hoofdstad de omgeving van de Oude Kerk (310) en als derde de omgeving rondom de Nieuwe Kerk (215).

Declareer bij de verzekeraar

In heel Nederland deden in 2019 nog 12.853 mensen aangifte van zakkenrollen. In 2021 was dit gedaald naar 5583. De grote daling is dus ook een landelijke trend. “De meeste mensen worden het slachtoffer bij drukke winkelgebieden en evenementen. Wat goed is om te weten is dat jouw reisverzekering ook diefstal dekt in eigen land. Maar dan moet je wel een nacht in een hotel hebben geslapen”, aldus Independer verzekeringsexpert Michel Ypma.