InbraakBarometer Interpolis voorspelt inbraakrisico in de buurt

Interpolis heeft een naar eigen zeggen ‘ uniek, zelflerend algoritme’ ontwikkeld dat met input van verschillende openbare databronnen de dagelijkse kans op inbraken in een postcodegebied voorspelt. Deze InbraakBarometer analyseert iedere dag data zoals inbraakfrequentie, seizoenspatronen, leeftijdsopbouw en gezinssamenstelling zodat je in één oogopslag kan zien hoe groot de kans op een inbraak is in jouw buurt.

De InbraakBarometer is voor iedereen gratis te raadplegen via deze website van Interpolis en via de SlimThuis app van Interpolis. Ook kun je aangeven dat je op de hoogte wilt blijven van het inbraakrisico. Interpolis stuurt je dan een e-mail bij belangrijke veranderingen van het inbraakrisico in jouw wijk.
 
Een gemiddelde inbraakgolf bestaat uit vijf inbraken
Jan-Willem Blank, data-analist bij Interpolis: ‘De InbraakBarometer toont aan dat inbraken altijd in golfbewegingen gaan. Als er één inbraak is geweest in jouw wijk volgen er vaak meer. Een gemiddelde inbraakgolf bestaat uit vijf inbraken. Zodra de InbraakBarometer aangeeft dat er een verhoogd risico is, of je weet dat er is ingebroken in jouw wijk, is het zinvol om extra preventiemaatregelen te nemen.’ 
 
Jan-Willem: ‘Tijdens de donkere maanden, december en januari, is het inbraakrisico het grootst. In juni wordt er het minste ingebroken. Vrijdagen zijn het populairst bij inbrekers. Op dinsdagen is het risico het minst hoog. Ook zien we dat er rondom schoolvakanties een piek aan inbraken is en dan met name in de voorjaarsvakantie en de herfstvakantie. Opvallend is dat in het zuiden van Nederland het inbraakrisico groter is tijdens de vakanties dan in de rest van Nederland. De inbraakkans kan dan tot bijna 50% hoger zijn dan in andere gebieden van het land. Wij raden aan om juist dan extra op te letten.’ Uit data van de verzekeraar blijkt tevens dat het aantal inbraken in de provincies Zuid-Holland, Noord-Brabant, Noord-Holland, Gelderland en Utrecht het hoogste is.
 
Minder inbraken door de jaren heen
Interpolis ziet dat het aantal inbraken en schade door inbraken door de jaren afneemt. In 2018 ontving Interpolis ruim 2.826 meldingen van schade na een inbraak vergeleken met 3.557 in 2017 en 3.819 in 2016. Een daling van meer dan 35%. De schade na een inbraak is gemiddeld 5.100 euro. Youri van der Avoird, verantwoordelijk voor slimme oplossingen en diensten Wonen: ‘De impact van een inbraak is enorm. We horen dagelijks hoe zwaar het is voor mensen als er is ingebroken. Vooral emotioneel. En hoewel het aantal inbraken afneemt, willen, kunnen en moeten we meer doen dan alleen de schade vergoeden. Hoewel we inbraken nooit helemaal kunnen voorkomen, hopen we met de InbraakBarometer mensen meer inzicht te geven zodat ze preventieve maatregelen kunnen treffen.’